újabb események régebbi események további események
16:54
Promotionantaf regisztrált a weboldalra
16:36
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:01
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Kertész Erzsébet: Elizabeth

Látogatók száma: 61

A mű a Bareth család, de leginkább a legidősebb leány, Elizabeth életét mutatja be. Bareth-ék hope endi gyönyörű kastélyukban élnek 11 gyermekükkel.

Elizabeth mindig is kivételezettnek számított a szigorú, ültetvényes apa számára. Megengedte kedvencének, hogy azt csinálja, amit akar: már gyermekként felnőtteknek való könyveket olvasott, fiú testvéreivel együtt tanulhatott latinul és görögül, és nem kellett részt vennie Miss Orme nevelőnő óráin.

Egy balesett miatt azonban a természetet oly nagyon kedvelő lány a szobák magányába kerül, és csak a könyvek maradnak számára. Hamarosan elveszti édesanyját, a rabszolgák felszabadítása miatt édesapja pedig megélhetését és Hope Endet. A család együtt maradása érdekében Londonba, szerényebb körülmények közé költöznek.

A zsarnok apa nem engedi meg gyermekeinek a házasságot, valóságos rabjai lesznek a háznak. Ám először Elizabeth - az ekkor már híres költőnő - lázad fel, és feleségül megy költőtársához, Browning-hoz, akivel Itáliába költöznek. Bé - ahogy Elizabethet gyermekkorától hívták - felépül a férfi és az olasz levegő hatására több évtizedes betegségéből. Egyre termékenyebb író lesz, majd megszületik kisfia, akit rajongva szeret és kényeztet.

Az apa sohasem bocsát meg lányának, aki ezt nem tudja feldolgozni. A sok haláleset - édesapja, majd Henrietta húga - után a költőnő is ágynak esik, és hamarosan meghal.

Tetszett a mű, ahogy a 19. század közepén fel mer szólalni költészetében a nők jogaiért.

A cikket írta: moliandi

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Fiona

Nekem így a tartalma alapján egy kicsit Austen-os, ami csak előnyére válhat, ha nem akarja utánozni. Jó nyári olvasmány lehet.
F.

Fiona!
Hasonlít a stílusa Jane Austenhez és a Bronte nővérekhez, de nekem eléggé elkülöníthető tőlük. Az előzőek regényeit én is nagyon kedvelem és ez is nagyon megtetszett!
egy időben óriási viták voltak, ki a jobb költő, elizabeth vagy browning. ebben a pillanatban azt képzelem, browning tartalmasabb.
Nekem így a tartalma alapján egy kicsit Austen-os, ami csak előnyére válhat, ha nem akarja utánozni. Jó nyári olvasmány lehet.
F.
Szia Tündér!

Én is úgy gondolom, hogy a mondanivalója a 21. sz.-ban is nagyon aktuális.
Remélem, másnak is hasonlóan fog tetszeni!

Puszi Andi
Kedves Andi!

Köszönjük a kedvcsinálót! Talán még annyira nem ment ki a divatból az egyenjogúság kérdése és a történelmi regények fontos gondolatokra világíthatnak rá ma is.

Pussz, Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: