újabb események régebbi események további események
09:29
Marthagualf regisztrált a weboldalra
15:20
RaymondUnisa regisztrált a weboldalra

Születésnaposok

2012. január 18.

Vissza a naplóhoz

Ferencsik János

1907. január 18.-án Budapesten született magyar karmester († 1984 június 12.)

Hadiárvaként, nagy szegénységben nőtt fel. 10 éves korától tanult zenét, az orgonajáték mellett a klasszikus összhangzattan rejtelmeibe is bekóstolt. Hegedűtanulmányait az akkori Városi (ma Erkel) Színház koncertmestere irányította. Később felvették a Nemzeti Zenedébe. Tanult zeneszerzést, Fleischer Antal karmester hangszerelésre és partitúraolvasásra tanította. 1925-ben érettségizett, 1927-ben végzett a Nemzeti Zenedében, s még abban az évben az Operaház fizetés nélküli korrepetitora lett. 1930-ban vezényelt először nyilvánosan (Rimszkij-Korszakov: Seherezádé, balett, bemutató előadás). Több nyarat töltött Salzburgban, aktív zenei munkával. 1930-tól tanított a Nemzeti Zenedében, kezdetben énekeseket korrepetált, később átvette Fleischer Antaltól a karmesterképző irányítását. 1932-től hangversenyezett a Székesfővárosi Zenekarral; több mint ezerkétszázszor dirigálta e zenekart, ill. utódját, az Állami Hangversenyzenekart.

A nyilas uralom alatt nem nyúlt a karmesteri pálcához. 1945-től a Rádiózenekar vezetője. 1946-ban Bécsben vezényelt, és az újjászervezett Székesfővárosi Zenekarral Prágában.1953-tól az operaház és az Állami Hangversenyzenekar főzeneigazgatója. 1957-ben került sor az első nyugati útjára. Ettől kezdve beutazta az egész világot: Afrika kivételével valamennyi földrészen járt.

Művészi alkatához a bécsi klasszikusok álltak a legközelebb, és mindenek fölött a két legnagyobb modern magyar zeneszerző: Bartók és Kodály Zoltán. Az új muzsika befogadója és tolmácsolója volt. Bartók Béla, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Lajtha László és Dohnányi Ernő mellett 28 kortárs magyar zeneszerző műveit mutatta be.

A zenekultúrának egyik legkimagaslóbb alakja, művészetét rendkívüli stílusbiztonság, a nemes előadói hagyományok továbbvitele jellemzi. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar zene nemzetközi népszerűsítésével is. Neve fémjelzi (Klemperer mellett) a budapesti operaház háború utáni működését. Lemezfelvételei külföldi kitüntetésekben részesültek.

Köztudott volt róla homoszexualitása, amelyet a maga korában még nemigen vállalhatott.

Díjai:

- Kossuth-díjas (1951, 1961),
- Érdemes művész (1952),
- Kiváló művész (1954),
- Bartók-Pásztory-díjas (1986)

Köszönjük Ferencsik Jánosnak, hogy életművével emelte a magyar klasszikus muzsika nemzetközi népszerűségét!

Minden ma ünneplőnek Boldog Születésnapot!

Kép: internet
Infó: wikipédia

Ma egy másik születésnapos emlékére hoztam egy videót. Alexander Milne angol író alkotta meg Micimackót. A zenét a Republic szolgáltatja Micimackóról.

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Tündér

Nagyon szépen köszönjük Xaide!

Ma is bővítetted az ismereteinket, és egy nagyszerű!
Komolyan mondom, mindenki jól jár, aki olvassa a szülinaposaidat.
Pussz, Tündér

Köszönöm!
Xaide

megtekintés Válasz erre: Pumukli56

Láttamozva.

Köszi a csekkot! ;)
Nagyon szépen köszönjük Xaide!

Ma is bővítetted az ismereteinket, és egy nagyszerű!
Komolyan mondom, mindenki jól jár, aki olvassa a szülinaposaidat.
Pussz, Tündér
Láttamozva.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: