újabb események régebbi események további események
23:09
Tündér módosította a naplóbejegyzését
23:09
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
23:06
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
00:10
Publicbady regisztrált a weboldalra

Születésnaposok

2012. január 29.

Vissza a naplóhoz

Anton Pavlovics Csehov

1860 január 29.- én született orosz író. († 1904 július 15.)

Anton Csehov Dél-Oroszországban, az Azovi-tenger partján fekvő Taganrog kikötővárosban született. Anton apja Taganrogban lett kiskereskedő, de vállalkozása csődbe ment, és az adósok börtöne elől 1876 tavaszán Moszkvába menekült. Anton Csehov azonban még három évig Taganrogban maradt, hogy iskoláit befejezze. 1879-ben, a gimnázium befejezése után csatlakozott Moszkvában élő családjához, majd a szülővárosától kapott ösztöndíjjal zsebében beiratkozott a moszkvai állami egyetem orvosi fakultására.

Már az egyetemi évek alatt számos humoreszkje, szatirikus elbeszélése jelent meg moszkvai bulvárlapokban, többnyire Antosa Csehontye név alatt. 1882 őszétől a szentpétervári Oszkolki (Szilánkok) című rangosabb szatirikus lap állandó szerzője lett. 1884-ben megszerezte orvosi diplomáját és praktizálni kezdett, ám másfél évvel később hosszú időre felhagyott az orvosi gyakorlattal. 1886 elején rendszeres munkatársa lett Alekszej Szuvorin Szentpéterváron megjelenő Novoje Vremja (Új Idő) című lapjának, írói hírneve egyre emelkedett. Ekkor kezdte egyre komolyabban venni az írói hivatást. Az 1880-as évek közepén jelentkeztek kezdődő betegsége, a tuberkulózis első tünetei. Betegségét is kezelendő kelet-ukrajnai utazást tett, ahol anyagot gyűjtött későbbi műveihez.

A városi életet egyre nehezebben viselte, a természethez és az egyszerű emberekhez közel akart élni. 1892-ben Moszkvától kb. 100 km-re, Melihovo faluban birtokot vásárolt és szüleivel együtt odaköltözött. Bekapcsolódott a helyi egészségügyi- és iskolaügyi szervek munkájába, felújította az orvosi praxist, részt vállalt a kolerajárvány elleni védekezésben; a parasztok gyógyítását ingyen végezte. A gyógyítás, az önkéntes társadalmi feladatok ellátása mellett írói munkássága a tetőpontra ért.
A Sirály 1896. őszi bemutató előadása azonban, valamint az 1898-ban írt Az erdő szelleme című darabja megbukott és ez rendkívül megviselte őt, egy időre abbahagyta az írást, de miután találkozott az akkor alakuló moszkvai Művész Színház vezetőivel, megváltoztatta elhatározását. Így került bemutatásra a Ványa bácsi, a Három nővér és a Cseresznyéskert, a három leghíresebb munkája. 1897 tavaszán betegsége súlyosbodott, ezért orvosai tanácsára délebbre költözött télre, Jaltába. 1904-ben rosszabbodó tüdeje miatt Németországba utazott gyógykezelésre és a halál ott érte.

Drámái és prózai írásai középpontjában nem a cselekmény fordulatossága, hanem a történések látszólagos esetlegessége, illetve a figurák belső történéseinek, hangulati változásainak részletes ábrázolása áll. Darabjaira jellemző pl. a „csehovi puska” elve, mely szerint ha az első felvonásban megjelenik egy puska, akár csak egy pillanatra is, akkor annak a darab végéig el kell sülnie; ellenkező esetben a puskának nincs helye a dráma szövetében.

Köszönjük Csehovnak a gyógyításban és az irodalomban tett maradandó lépéseit!

Boldog Születésnapot minden ma ünneplőnek!

kép:internet
infó:wikipédia

Mai videót Molnár Ferenc Karameltől hoztam az Ébren álmodók emlékére.

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

 
Köszönöm, hogy itt voltatok! :)

Xaide
Nagyszerű ember volt. Köszi.
Szia X!

Csehov... érdekes, hogy egy napon születtünk...

Pusz:A
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: