újabb események régebbi események további események
13:19
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
13:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
23:09
Tündér módosította a naplóbejegyzését
23:09
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
23:06
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
00:10
Publicbady regisztrált a weboldalra

2.rész: Szőr és gyulladás…és a megoldás?

Látogatók száma: 185

Az előző részben ecseteltem az előzményeket, hogy megértsék, miért járok IPL-s szőrtelenítésre. Így remélem hiteles forrásnak tudják tekintenti a következőkben leírtakat.

Először is tisztázzunk egy-két dolgot.

Miért hívják néhol tartósnak, néhol véglegesnek?
Saját megállapításom szerint ez marketing kérdése. Kezdetben ugyanis valóban tartósan szünteti meg a szőrt, azonban hosszútávon ( 6-8 alkalom után) átlagosan 80-85 % százalékot véglegesen kiírt. Azonban még erről is hallottam hogy csak 10 évre. Majd 10 év múlva tudok nyilatkozni erről.

Milyen színű szőrrel hatásos?
Minél sötétebb annál jobb. Azaz: fekete, barna. Amire nem hat: ősz, szőke, vörös. (Bár néhol hirdetik hogy igen, kívánom hogy legyen igazuk a jövőben.)

Fáj?
Szőrtől és egyénenkénti fájdalomküszöbtől függ. Számomra olyan mintha hirtelen a forró tepsi hozzám érne egy pillanatra. Arra a pillanatra nem kellemes, hacsak nem viszketek éppen :P . Abszolút tűrhető, és meg is lehet szokni.

Drága?
Igen, bár ez kinek mit jelent. ( Az árak szalononként, nemenként, és testtájakként változnak)

Megéri?
Egyéntől függ, ha valóban sok a probláma vele akkor megéri. Ha csak a havi gyantázások untatnának, én nem erre költenék.

Most pedig nézzük hogyan működik:

,, A szőrtelenítés során a fény elnyelődik a szőrszálakban található festékanyagban, a melaninban és ott hővé alakul. A hőt maga a szőrszál vezeti le a szőrtüszőbe, ahol eléri a 70 Celsius fokot, ekkor a növekedési fázisban lévő szőrtüszőkben az osztódó és ezért érzékenyebb mátrixsejtek elpusztulnak és többé nem hoznak létre szőrszálat. Ha nem alakul ki a megfelelő hőfok akkor is észlelhetünk hatást, ami egyrészt a szőrszálak úgynevezett miniatürizálódásában jelentkezik, másrészt abban , hogy a szőrszál nyugvó fázisának ideje megnyúlik és csak sokkal később fog kinőni a szokásosnál. Miniatürizálódás során az ún. "terminalis" szőrből, ami sötét, erős szőrszál, "vellus" vagy magyarul pihe szőrszál alakul ki és így egy szinte láthatatlan szőrszálat kapunk. Tekintettel, hogy a kezelés sem az átmeneti, sem a nyugalmi fázisban lévő szőrtüszőkre nem hat, meg kell várni, míg ezek növekedési fázisba kerülnek és ekkor eredményesen kezelhetők. Azért van szükség többszöri kezelésre, hogy az összes szőrtüszőben lévő szőrtermelő sejt elpusztuljon. Megfelelő módon végzett 6 -8 kezeléssel az eredmény átlagosan 80-85%-ban véglegesnek tekinthető, de ezt nyilvánvalóan számos egyedi tényező is befolyásolhatja.” (forrás: www.yperion.hu)

Saját tapasztalatom:

2010. februárjában voltam először kezelésen, a hónaljamat választottam, mert féltem egyből az egész lábszáramat villantatni. Néhány héttel a villantás után, a szőr kihullott. Másfél hónapig nem nőtt ki semmi, aztán lassan és kevés. Újra borotválni csak még 1-2 hónap múlva kellett, majd 3-4 hónapon át borotváltam. Úgy kinőtt ezalatt a következő turnus amilyen sűrűn nekem előtte még sosem (előtte nem is borotváltam). Szeptemberben mentem el a második alkalomra, néhány hét alatt kihullott. Most december van, és eddig 5 szál pihe nőtt vissza. Számítok rá hogy január végére rendesen kinő a következő adag, majd február körül mennék el a harmadik alkalomara terveim szerint. A kinövési folyamat alkalomról alkalomra lassul.
2010. áprilisa környékén a bikinivonalamat villantattam, nyáron nem volt vele gondom. Szeptemberben mentem a 2. alkalomra. Néhány héten belül megejtem a 3.-at is. Azonban most jelentősebb ritkább és gyengébb a helyzet, bár barátnői diskurációs tapasztalataim alapján másnak eredetileg is csak fele annyi van mint nekem most.
A lábszáramat először 2010.júniusában kezeltettem. Néhány hét alatt kihullott, nyáron nem nőtt vissza, szeptember óta várom hogy megerősödjön és a böröm kifakuljon (mert akkor nagyobb a hatás). Januárra tervezem a második időpontot.

És hogy hogy alakultak mindeközben a gyulladásaim, amikről annyit panaszkodtam az előző részben?
A probléma a bikini tájékon és a lábszáraimon jelentkezett ugyebár. A villantás után a szőr kihullásával párhuzamosan elmúltak az addigi gyulladások, és csak a szőr ismételt jelentkezésekor alakult ki egy-két enyhébb lefolyású gyulladás. A hegek még megvannak, és mivel már nem lilák, csak egy-egy bőrszínű mélyedés, így szerencsére nem okoznak vizuális problámát. Az újbóli villantás után ugyanez történt, így a bikini tájékon gyulladás már nem igen jelentkezik. A lábszáramon egy kezelésen vagyok túl, most, hogy azóta előjöttek a szőrök, ismét begyulladt néhány. Azonban ezek alapján azt szűrtem le, hogy csak a szőrök kinövésekor jelentkeznek a gyulladások, így ha túl leszek a megfelelő számú alkalmon, a gyulladásaim minimálisra csökkenthetők. És amikor mégis begyullad majd egy, az olyan lesz mintha csak elestem volna, nem pedig olyan mintha halálos beteg lennék. ;)

A cikket írta: Katrina

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Szia Katrina!
Ez teljesen korrektül leírtad. Köszönjük!!!
Remélem, majd a karácsonyi dömping után, sokan fognak olvasni:-)
Pussz,
Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: