újabb események régebbi események további események
09:29
Marthagualf regisztrált a weboldalra
15:20
RaymondUnisa regisztrált a weboldalra
14:42
Tündér módosította a naplóbejegyzését
14:40
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
13:32
KEZfdOvrpnTMlA regisztrált a weboldalra

Kaotikus kapcsolatrendszerek 6. rész Bizalom

Látogatók száma: 67

Az érzelmek és kapcsolatok között lavírozni kellő kihívást jelent. A bizalmat megszerezni, megtartani és hinni benne olykor ennél is nagyobb erőt kívánhat. A menni vagy maradni kérdésében talán a bizalom lehet a fő iránymutató.

Két ember közti kapocs a bizalom megléte vagy nem léte szerint is alakulhat, ha a szeretetet és kötődést ez esetben nem vesszük meghatározó szempontnak. Megbízni valakiben vagy elnyerni a másik ember bizalmát hasonlóan nehéz feladat lehet, azonban fontos, hogy a kérdéskör melyik oldalán küzd az ember.

Tapasztalatai mindenkinek vannak ezzel kapcsolatban. Talán mindannyiunkkal megesett már, hogy megbántottuk társunkat, ezáltal csökkent a belénk vetett bizalmának mértéke. Jogosan és kétséget kizáróan tart számot bocsánatkérésünkre, vagy arra, hogy a csalódással okozott csorbát kijavítsuk. Ellenben most nem az általunk elkövetett bizalom vesztés helyreállításával foglalkozom. Kérdéseim a körül forognak, hogy mit tegyen az ember lánya, ha bizodalma mások iránt már nem a régi, s kétségei kerülnek fölénybe a másik féllel kapcsolatban: hol jár, mit csinál és nem okoz e csalódást, avagy bízni, vagy kérdezni? Jelen esetben nem a zöld szemű szörnnyel kell küzdeni, hanem saját magunkkal.

Néhány kudarcba fulladt és gyötrelmes elválással tarkított elválás után a természet rendje módja szerint óvatosabb lesz az ember, valamint ennek természetes okán akár többször is meggondolja, kivel osztja meg életét, tapasztalatait, gondjait, azaz kinek szavaz bizalmat. Az évek és a csalódások számának előre haladtával ez a játék egyre nehezebbé válik, bár még ennek ellenére sem lehet az egekig érő elvárás listát támasztani a kedvessel szemben, hiszen előbb- utóbb nála is elfogyhat a cérna. Ezért más lehetőség híján engedünk a huszonegyből és közel engedjük magukhoz a reménybeli kedvest. Talán azt is mondhatnám, hogy szándékosan melengetünk kígyót a keblünkön. Csak ez mégis olyan eső után köpönyeg elven működik, hiszen előre képtelenség kiszámítani, hogy hogyan alakul egy bimbózónak hitt kapcsolat.

Nos, egy új kapcsolat hajnalán az ember lánya bizakodó, bár tény, hogy az ördög sosem alszik, azonban hiba volna rögtön az elején a falra festeni. Tehát mesélünk, érzünk, teszünk együtt és közösen, ám néha minden erőfeszítés ellenére mégis porszem kerül a gépezetbe. Nem érem el, nem jelentkezik, mást tesz, mint amit mond. Okkal gondolhatják, hogy a féltékenység az, ami kétségeket táplál a lélekben, ám ilyen esetben olykor a feltételezés, hogy nem hiszünk, a másikban bűntudatot okozhat, vagy megfordítva velem előfordult már, hogy sajnálattal láttam be saját magamnak, hogy hibáztam, amikor túlzott kétségeimnek adtam teret. Ám a ló másik oldalára esvén az is bizonyosságot nyert már, hogy hiba volt bízni. Igazából adott a kérdés, mennyi bizalmat kell szavazni egy férfinak? Legyünk-e örök kétkedők, vagy bízzunk, és adjuk át a gyeplőt néha másnak is? Avagy készüljünk azzal az eshetőséggel is, hogy csalódni fogunk és ennek elkerülése érdekében járjunk-e kellően nyitott szemmel, bizalmatlanul? Ha sokszor megbántuk már, hogy hittünk valakiben, akkor kockáztassunk-e továbbra is? Vagy legrosszabb esetben vegyünk minden férfit egy kalap alá, mondván, hogy akkor nem érhet minket meglepetés?

Újra és újra rá kell jönnöm, hogy az érzelmek és ebbe a szerelmi kapcsolatok is jócskán beletartoznak, óriási hazárdjátékot jelentenek. Az is bebizonyosodott már jó pár alkalommal, hogy ha egy dominó eldől, akkor a többi is követni fogja. Ha egy gesztus, vagy mondat bántó, akkor ott lapul még több is. S arra is rájöttem (újra), hogy bízni legfőképp saját magamban kell, mások legfeljebb, csak egy kisebb vagy nagyobb szeletet kaphatnak a tortából, annak függvényében, hogy a bizalmi skála melyik mércéjét ütik meg. Azaz, nem árt, ha némi fenntartással kezeljük a párunkat. Az óvatosságból nem lehet baj, persze, csak akkor, ha ez az óvatosság nem túlzó, s hagy teret hibázni is, hiszen abból tanulunk a legtöbbet. Kockáztatni szükséges rossz, mivel ebből épülünk és csiszolódunk tovább mi is, jobbá, okosabbá. Talán bizakodóbbá.

A cikket írta: írólány

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: ginesz

Egészségesen nem baj, ha bizalmatlan az ember lánya...de mindig fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét amig nem bizonyosodik be az ellenkezője.

Kedves Ginesz!

Igazad van az ártatlanság vélelmét illetően, ám ha bebizonyosodik, hogy nem minden arany, ami fénylik, akkor az ember megbánja, hogy bármennyi bizalmat is, de megszavazott a másik félnek. Ördögi kör!
Egészségesen nem baj, ha bizalmatlan az ember lánya...de mindig fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét amig nem bizonyosodik be az ellenkezője.
Kedves Írólány!Igaz én sem vagyok kivétel és ezáltal mindig óvatos vagyok! Biztos, hogy az életben egyszer legalább megégetjük magunkat és bizony tényleg igazad van! üdvözlettel Orsolya

megtekintés Válasz erre: Orsolya

Kedves Írólány! Érdekes a cikked és bizony benne van, ha egyszer valakiben bármilyen téren elvesztjük bizalmunkat, utána újra bízni benne igazán elég nehéz. Meg kell gondolni hisz aki egyszer megégeti magát, még egyszer meggondolja, hogy hozzá nyúl- e. üdv Orsolya

Kedves Orsolya!

Köszönöm a kedves hozzászólást! A bizalom kérdését illetően jobbára bizakodó és joggal kétkedő vagyok, hiszen aki megégeti magát.. Nos, talán mindenkinek sikerült már és tudja mivel jár.
Kedves Írólány! Érdekes a cikked és bizony benne van, ha egyszer valakiben bármilyen téren elvesztjük bizalmunkat, utána újra bízni benne igazán elég nehéz. Meg kell gondolni hisz aki egyszer megégeti magát, még egyszer meggondolja, hogy hozzá nyúl- e. üdv Orsolya
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: