újabb események régebbi események további események
16:36
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:01
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:20
lumsefoGopy regisztrált a weboldalra

A mágia-divat

Látogatók száma: 77

Napjainkban a mágia tovább él, átvészelte az üldöztetéseket, megerősödött… és kifordult hajdani voltából.

Napjainkban a régmúlt idők babonái újra élednek, de korántsem válnak üldözötté azok, akik hisznek bennük. Híres emberek kérik a jósok, horoszkópok és az asztrológia segítségét döntéseik végleges meghozatalában. Az írók, filmrendezők előszeretettel csöppentik bele olvasóikat, nézőiket a varázslat világába, ahol a csoda mindennapos, a hétköznapiság nem létezik, a varázslat magától értetődő.

Egy generációnyi fiatal nőtt fel a ’Charmed’ – Magyarországon Bűbájos Boszorkák címen ismert – közkedvelt tv-sorozaton. Vonzó csomagolásban, kalandokban és érzelmekben, harcokban gazdag körülmények között könnyen népszerűvé váltak a Halliwell nővérek, akiknek életét végig lehet követni, hol körmünket rágva az izgalomtól, hol hasunkat fogva a nevetéstől. Az a tény, hogy a felsorakoztatott démonoknak, lényeknek csak elhanyagolható részük szerepel a különböző népek folklórjában, illetve a varázslatokhoz, főzetekhez használt adalékok egyáltalán nem beszerezhetőek a helyi közértben, mellékessé vált. Az olybá ismert Árnyak Könyve, s a szabály, miszerint ne árts senkinek, és varázslataidat önös célokra ne használd, a Wicca boszorkányágazathoz tartoznak.

Ezzel szinte párhuzamosan a másik, világot bezsongító jelenség egy angol írónő fantáziájának sebhelyes homlokú tinédzser-varázslótanoncához fűzhető. Talán csak a jéggel borított sarki pólusokon nem örvend rajongótábornak Harry Potter. Ezer és egy honlapot ad ki az internetes kereső ilyen címszóval. Rengeteg fiatalt ihlet továbbírásokra, hasonló kategóriás fantáziálásokra. Egyesek írói vénát kapnak a kötetek elolvasása által, mások beleszeretnek a gondolatba, hogy egy külön univerzum húzódhat a normális – kiábrándító – világ mezsgyéjén, ahol bármi megtörténhet, még az is, hogy egy borsó leves előbb esz meg minket, mint mi őt. Mindenesetre, meglehetős mókás eredményekkel jár, mikor a 8 éves csemete előugrik a gardróbból, egy pálcikával a kezében, összefirkált homlokkal, és fennhangon igyekszik varázsszavakkal elérni a célját.

A felnőttek olvasmányai között Nora Roberts szerelmes könyveiben is helyt kap a misztikum. Egy sokkal kézzelfoghatóbb, olykor megható, és tündéri mágia… Írország aprónépei, s a kelták hagyományai felütik fejüket a regényeiben épp úgy, mint a kísértetek, vámpírok, hajdani lelkek inkarnációi.

De mi van a műveknek hátteréül szolgáló valós mágiával?

A mágia kisebb-nagyobb mértékben, mindenkiben jelen van. Hívhatjuk ezt hatodik érzéknek, megérzésnek, anyai ösztönnek. A tény, hogy bár sokan elnyomják magukban ezt, az eredendő mágia az emberekben lakozik.

Ám akadnak olyanok, akik kifordítják, megcsúfolják, skatulyázzák, és ledegradálják a mágiát. Egyszerű divatnak vélve pentagrammákat aggatnak a nyakukba, fekete gúnyát és sminket öltenek, csoportosan összeülnek, hogy zsolozsmáikkal ne adj’ Isten másoknak ártsanak.

Az interneten rákeresnek egyes dolgokra, amik túlnyomórészt egy-egy hozzájuk hasonló túlbuzgó „boszorkány” kitalálásai, s olyasmibe ártják így magukat, amiket jobb lenne nem feszegetni.

A másik remek példa arra, hogy divatnak tekintik a mágiát a különböző látványkeltésül szolgáló találkozók, fesztiválok. Vannak, persze, akik valós hitük miatt látogatnak el egy-egy ilyen eseményre, esetleg a hajdani kelta ünnepeket kívánják közösségben megünnepelni. Ám számuk minimális a kíváncsi, s mondvacsinált „mágiahasználóhoz” képest.

A megemlítettek csupán szemelvények abból, miként vált a 21. századra divattá a mágia.

A cikket írta: Lycan

9 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

varázslat és mágia ...én azt tapasztalom.... a mai világban igenis egyre szélesebb , nagyobb az a " tábor " mely újra a mágia különböző fortélyaival szeretnének vlmi "hathatós" tartós változást, eredményt elérni...bármilyen hihetetlennek tűnik a szkeptikusok táborának bizony az un. " pénzvilágban" igenis egészen " új" dolog került előtérbe..ez pedig a LÉLEK SZOMJÚSÁGA..... légyen az párkapcsolati, munkahelyi, családi , a szeretett személy elvesztése s még sorolhatnám tovább....bizony egyre többen vannak ,kik vlmilyen gyors és hatásos módszerhez ,praktikához folyamodnak..az arra kijelölt személyhez....semmi újdonságot nem fedezett fel a 21.sz. csupán újra aktuálissá tettük a " szomjúságunkkal " a mágia használatát, gyakorlását...
Ja! A cikk tetszett!
Induljunk ki a címből! A mágia-divat! Igazad van! Én más oldalról közelítem meg a dolgot! Minden nő, úgy általában napi rendszerességgel él a mágia lehetőségével, ha csak a parfümöket nézzük. Ahogy annak idején a varázslók, a mágusok, sámánok vontak maguk köré varázskört, hogy megvédjék magukat a gonosszal szemben, úgy veszi magát körül a Nő ma az illatszerek, parfümök varázsfelhőjével, védelmet keresve a szeretet, szabadság hiányával, a mulandósággal szemben. Megveszi, használja a nő (férfiakra is igaz) a parfümöt, egyszeriben széppé, elegánssá, szenvedélyessé alakul át. Megszabadulnak komplexusaiktól, "nővé válnak":-) /ezt mondják a reklámok/. Nos, mint a mágia is szemfényvesztés, úgy a divat is! Tehát a cím találó és elgondolkodtató!
Nagyon jó, tudományos cikk. Köszönjük.
Főleg a nőket vonzza szerintem a misztikum. Mi nem akarunk mindig mindent racionálisan magyarázni. Pedig régen inkább a férfiak kiváltsága volt ez: varázslók, sámánok,de akár keresztény példákat is sorolhatnánk ide.
Leszedtem már a fehér mágiáról szóló könyvet de még nem olvastam el,pedig ugy gondolom engem érdekel...tetszett a cikked
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: