újabb események régebbi események további események
06:54
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:18
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
14:10
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Amikor magamban beszélek...

2010. április 24. - Látogatók száma: 106

Na nem habarodtam meg teljesen, csak van egy konfliktuskezelő trükköm, amit a házimunka közben is lehet gyakorolni.

Ha a párommal, vagy bárkivel konfliktusba keveredem, akkor mindig megpróbálom megoldani a dolgot egyedül.
Félreértés ne essék, a problémát nem lehet egyedül megoldani, csak magamban "lemozizom", hogy hogyan lehetne megoldani valamit.
Nem hangosan, hanem a fejemben beszélgetni kezdek az illetővel. Elmondom az én verziómat, aztán kitalálom, erre ő hogyan reagálna.
Mivel ismerem az illetőt és van elég empátiás képességem is, így körülbelül tudom a válaszát, reakcióját.

Ha ez a párbeszéd nem a jó végkifejlet felé vezet, akkor más mondatokkal, esetleg más stílusban kezdem elölről a magamban lejátszódó "mozit".
Nagyon sokszor jutok el oda, hogy az első felindulásban igencsak másként fogalmazott probléma felvetésem a végére kisimul, nyugodtabbá, rugalmasabbá válik.

Természetesen ez csak fikció, így vélhetően nem úgy alakul a "forgatókönyv" ha már egymással szemben állunk. Viszont nagyon sokat segít abban, hogy a másiknak ne " gyomorból", haragból mondjuk el a problémánkat, vagy fejezzük ki nemtetszésünket.

Ez a módszer akkor nyerte el a családban a helyét, amikor egy reggeli vita után este a férjem mosolyogva jött haza. Nem tudtam mire vélni, így rákérdeztem, hogy megváltozott-e a véleménye. Azt válaszolta, hogy az nem, de egész nap "pörölt" velem magában és sikerült elfogadnia az én álláspontomat.

Kívánok mindenkinek sok jó "beszélgetést" fejben és élesben is.

A cikket írta: gaboca

6 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. augusztus 3. 23:38
:)
2010. május 8. 14:14
Köszönöm hogy megosztottad velem is ,megpróbálom ezt tudatosan is megvalósítani hiszen valljuk be sokszor ösztönszerűen is hallgatunk egy egy konfliktus helyzetben mert úgy véljük inkább csendben maradunk csak legyen béke:)de ez a megoldás tetszik :)))
2010. május 6. 14:55
Néha én is azon kapom magam, hogy tárgyalok. :)))))))) Apusom szokott vele szekálni, de mondom neki, hogy ilyenkor nem találok értelmesebb társaságot magamnál. :))))))))))))))
2010. április 24. 11:11
Nekem is bevált :-))
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: