újabb események régebbi események további események
06:54
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:18
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
14:10
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Nyitva

2010. június 18. - Látogatók száma: 63

Ma, amikor felhívtál és dicsekedtem, hogy 48 órája nem zaklatlak, akkor tanácsoltad azt, hogy írjak naplót. Tessék! Itt van. Ez lesz az én naplóm.

Olyan tíz-tizennégy éve ismerem. Ott állt előttem tanácstalanul. Vártam, csak megszólal, a hallgatom Önt-re. De nem. Néz ki a fejéből csendesen. Várunk. Ketten hallgatunk már. Imádom ezeket a semmitmondó, értelmetlen perceket. Aztán csak kinyögi, hogy mit szeretne. Félig. Kérem, hogy segítsen, mert csak akkor tudok segíteni, ha segít. Elbizonytalanodik. Én még jobban, de igyekszem nem kimutatni. Négy percig tart, mire eldönti, hogy nyolcas lesz a tipli. Kérdezem, hogy mennyi az anyagvastagság? Hasznos hosszt, már évek óta nem merek. Mint egy titkot, úgy súgja meg. Már csak a csavar átmérőjéről kell meggyőznöm. Gondoltam én naiv. Hát nem a hosszába köt bele! Soha nem is akarom megérteni, hogy ilyenkor mi jár az agyában. Van neki? Biztos is. Nagy nehezen megszületik a dolog. Számlát kér. Szívesen írok. Meg kell is amúgy. Kis kezemmel. Szeretek írni. Szépen írok. Mások mondják. Szerintem olvashatóan. Mentegetőzöm mindig. Fejlécezéshez segítségét kérem. Felcsillan a szeme! Ez ismét nem tud valamit. Nem ám! Soha nem tudom előre ki, milyen névre íratja a számlát. Van persze, hogy igen. Diktálja. Beugrik a neve. Település tudtam, de mondja. Majd jön az utca. Batthyány u 12. Segítene.
- Le tudom írni köszönöm. - mondom csendesen. (Ezt se nézte ki belőlem? Feltételezi, hogy rosszul oldottam meg a dolgát, ezért megkérdezi a "kollégát". Vérnyomásom 200-ra szökik. Kikérem magamnak udvariasan. Meglepődik. Én csapni tudnék. Nem teszem. Nem tehetem. Addig beszélek, míg ő is érzi, hogy ezt nem kellett volna. Mosolyogva távozik. Előtte egy ócska viccet is elmesél még. Nevetek illendően. Még a humora is furcsa. Gondolom én. 960,- Ft-ot fizetett. Nem is érdekel semmi már, de undorító volt egy mozdulata, amikor kivette a köteget a zsebéből. Látod mennyim van - mozdulattal? Soha nem fogom tolerálni, ha valakinek csak pénze van... Reggel nyitok. Ismét kedvesen, mosolygósan. Vaj ki vágja belém az ... ?


Ma, amikor én hívtalak, és elárultam, hogy itt állok és az érett fügéket nézem, - csak nem tudom eldönteni levegyem-e? Majd lihegtem egyet és folytattam, hogy - jé, most meg a hűtő előtt állok és a tejben ázó pacalt látom "magamnak" mesélem, már nem neked.
Reggel ma is kedvesen, mosolygósan nyitottam, mint mindig és mindenkor szoktam. Szokásos teendőim után, jött az első, majd a második vásárló. Átlagos napom volt, így visszatekintve. Jöttek-mentek a férfiak. S jött egy hölgy. Kivételes, szinte kuriózumnak számító dolog ez nálam. Emlékszem, mikor először találkoztunk, én kérdeztem rá, hogy azonos-e az általam hitt személlyel? Láttam tudniillik a napilapban a fotóját, de egész apró kép volt. Bizonyos cikknél jelent meg időközönként. Beazonosítás megtörtént anno. Dr. X Y. Előre éreztem, hogy megizzaszt. Egy rüves-nyüves falvédőt rakna fel, azaz rakatna. A világ egyik legegyszerűbb dolga. Vesz a polgár egy megfelelő hosszúságú faárut, annak van egy anyagvastagsága. Majd eldönti a textíliát is. Vásárol hozzá pár tiplit és csavart, felrakja és kész. Ő nem. Léce még nincs, és nem igazán tudja, hogy milyen anyagot vegyen. Ahhoz, hogy én segítsek, tudnom kell a léc vastagságát. Ami még nincs is. Fél óráig tartott szinte, mire megértette, vagy belefáradt. Magam se tudom. Pénzforgalom nulla. Életemből eltelt viszont szűk fél óra. Tekintetemmel jeleztem a várakozó férfiak felé, hogy türelem, ne élvezkedjünk, a hölgy egyedi eset. Közöm nincs ehhez a típushoz. Miután elment, megemlítettem:
- Értékelni! Értékelni szerény személyem, mert kivételes személy vagyok!
- Maga a másik véglet!
Mondta az egyik és összenevettek. (Utálom, ha nem Önöznek, de ez van.) Ilyenkor szoktam azt érezni, hogy kedvem volna a következő férfit homlokon csókolni. Mármint egy ilyen hölgy után. De nem tettem még meg, és már nem is fogom. De nem ám! G jött utána, szokásosan nincs pénze, de vásárolna. Cetlizek. Felírom és használja a pénzem szerdáig. Ha ezt egyszer az OBI, vagy a Praktiker vagy bármely más cég is megtenné... VELEM. Mi lenne az? Kánaán? Talán.


47 forint 50 fillér. Nem mostanság történt, de mély nyomot hagyott bennem. Hiszen ma is felszakad még. R. Úr jött minap, és általa jutott eszembe ismét. Olyan hónapja se voltam még a boltban, amikor egy délelőtt férjem apja jött vásárolni.
Arra nem emlékszem, hogy mit vett, de onnantól van emlékképem, amikor én nem tudtam egy termék nevét megmondani.
- Nem lehetsz ilyen hülye? Hogy lehet így árulni, ha azt se tudod micsoda! - szól rám, nagyon gúnyos hangnemben. (Közel négyszáz kütyü-mütyü, vicik-vacak, izé-bizé herkentyű volt akkor még csak!) Arra sem emlékszem már mit feleltem. Vagy feleltem-e egyáltalán valamit? Nagyon nehezen álltam át. Előzőleg egészen mást dolgoztam. Megelőzőleg teljesen más területen. Váltottam mindig, ahogy a környezetem kívánta. Mit mondjak? Sírtam, miután elment. Rettenetesen fájt, hogy nem segítőszándékkal szólt. Rosszul esett. Törölgettem én a szemem, ahogy tudtam, de a következő vásárló csak észrevette, hogy nem olyan vagyok, mint szoktam. Ő volt R. Úr! Az én egyik kedves vásárlóm. Aki, látott előzőleg vagy hatszor, hétszer már?
- Mi a baj? Sírt talán?
Számomra ennyi elég is volt. Dőlt belőlem. Minden, ahogyan történt az imént. Szó szerint. (Ők ketten ismerték egymást, ezt csak később tudtam meg.) Miután
meghallgatott, szép csendesen, semmi okító szándéktól nem vezérelve, elkezdett beszélni hozzám. Tanítani. Azóta tudom, hogy milyen a bevéső, beeresztő, rászegező bútorzár. Sajnos változott a szakma, mostanság leginkább a rászegezőst alkalmazzák. Kényelmes. Antik bútoroknál viszont csak a bevésőst szigorúan. Beeresztőst csak hengerzárbetétest visznek, azt is cseréhez. Amivel dolgozni kell, kicsit vésni, az már nem dívik. Összefonódik számomra a két ember, ég és földként. Idegen és rokon. Jó szándék és gonoszság. Milyen jó is, hogy nem vagyunk egyformák! Minap már visszaszóltam, erre tisztán emlékszem.
- Ugye nem akar oktatni?
Kiselőadását meggátoltam időben.
- Tudom, hogy az ajtókilincs négyzetvasa húzott acélból kell, hogy készüljön! Nézett is rendesen! Amúgy 47, 50 volt az ablak nyelvzár ára, mikor ez történt. Ma 185,- Ft-ba kerül. Ja, kérem. Változik az ár, az eladó, és az érzések is. Viszont hülye soha nem voltam.

A cikket írta: Laura

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. július 24. 21:14

megtekintés Válasz erre: Pinokkió - 2010. július 24. 13:12

Szia Laura!
Nekem eszembe nem jutott Lenin, ezt valahogy mindig te mondod. Esküszöm nem szerettem, nekem Marx és Engels jobban bejött.
A lelkiismeret az az enyém, nem tudok vele mit kezdeni, max a 12-es fúróját lecserélem néha-néha egy 6-osra.
...Ezt is rosszul látod, amióta interneten olvasok, folyamatosan gazdagabb lettem (Tőled is, igaz csak indirekten.) Nem kell drága könyvekre költenem.
Tökély..., van pár tökéletlen író, akit szeretek és hozzászólok az írásaikhoz, te vagy a kivétel (válassz miben);-)

Persze, mert nekem Lenin összese jut eszembe, amikor L összest említesz.
Én se igazán. Egyik évben azon morfondíroztam, melyik családtagunknak is van a január 20 körül valami...?...majd bevillant, 21.-én Lenin.
Én még voltam úttörő is ám!
Másnak is van, csak cigány fúrót használ.
Mindent olykor. Azért Bulgakov az Bulgakov.
Ne töketlenkedjünk, ha kérhetlek! :))))

a.)
2010. július 24. 13:12

megtekintés Válasz erre: Laura - 2010. július 24. 12:49

Most van nekem a legközelebb. ;-)

Szóval nem te vagy az első, aki Leninhez hasonlít a neten, ilyen értelemben. Kicsit most zavarba hoztál, mintha kötelező olvasmányod lennék. Persze, bárki olvashat, véleményezhet, hozzászólhat írásaimhoz, hiszen, ha nem ez lenne a célom, akkor vennék egy spirálfüzetet és abba körmölnék.
Változik a nyelvünk. Az, hogy jó vagy rossz irányban nem vagyok alkalmas megítélni. Hozzám is az ismeret áll közelebb, ha ez vigasztal.
Nem hiszem, hogy gazdagabb leszel az által, ha bepillantást nyersz szürke kis mindennapjaimba. Nekem ez adatott. Lehettem volna balerina is például, de én így vagyok tökéletes, amikor a pult mögött állok...

Szia Laura!
Nekem eszembe nem jutott Lenin, ezt valahogy mindig te mondod. Esküszöm nem szerettem, nekem Marx és Engels jobban bejött.
A lelkiismeret az az enyém, nem tudok vele mit kezdeni, max a 12-es fúróját lecserélem néha-néha egy 6-osra.
...Ezt is rosszul látod, amióta interneten olvasok, folyamatosan gazdagabb lettem (Tőled is, igaz csak indirekten.) Nem kell drága könyvekre költenem.
Tökély..., van pár tökéletlen író, akit szeretek és hozzászólok az írásaikhoz, te vagy a kivétel (válassz miben);-)
2010. július 24. 12:54

megtekintés Válasz erre: Müszélia - 2010. július 23. 07:46

gondolkodjunk a vevő fejével. már megint fizetni kell, nem is keveset. persze hogy ideges és dühös. nem az eladóra haragszik, csak hát ő van ott.

Gondolkodjunk Müszélia!
Nem igazság! Közöm nincs a szocpol problémáihoz. Ha én soha, azaz a közel húszon-esztendő alatt, elenyésző alkalommal voltam morc, akkor elvárom, amit nyújtok. Amúgy háklis' vásárló vagyok. Egyetlen egyet nem tolerálok, amit nem is adok én sem, nem nézem a másikat hülyének.
Oké. Tudom, sokunknak kevéske pénzt kell beosztani, ezért nem járok én sem divatszalonba.
2010. július 24. 12:49

megtekintés Válasz erre: Pinokkió - 2010. július 22. 18:37

Most változtattam. (Kicsit a múltkor nagyképűen mondtam... -Laura össze... és NAGYKÉPŰEN megsöpörtem a korpás vállam... Na most szívok, mert magam előtt van lelkiismeret furdalásom /nem is értem miért lelkifurdalásnak mondják mostanában..., engem a lelkiismeretem nem hagy nyugodni:-(/, a pótlás miatt.)
Elkezdtem nyitva-t olvasni és mindent ami hiányzik az agyamból...

Most van nekem a legközelebb. ;-)

Szóval nem te vagy az első, aki Leninhez hasonlít a neten, ilyen értelemben. Kicsit most zavarba hoztál, mintha kötelező olvasmányod lennék. Persze, bárki olvashat, véleményezhet, hozzászólhat írásaimhoz, hiszen, ha nem ez lenne a célom, akkor vennék egy spirálfüzetet és abba körmölnék.
Változik a nyelvünk. Az, hogy jó vagy rossz irányban nem vagyok alkalmas megítélni. Hozzám is az ismeret áll közelebb, ha ez vigasztal.
Nem hiszem, hogy gazdagabb leszel az által, ha bepillantást nyersz szürke kis mindennapjaimba. Nekem ez adatott. Lehettem volna balerina is például, de én így vagyok tökéletes, amikor a pult mögött állok...
2010. július 23. 07:46
gondolkodjunk a vevő fejével. már megint fizetni kell, nem is keveset. persze hogy ideges és dühös. nem az eladóra haragszik, csak hát ő van ott.
2010. július 22. 23:34

megtekintés Válasz erre: Pinokkió - 2010. július 22. 18:37

Most változtattam. (Kicsit a múltkor nagyképűen mondtam... -Laura össze... és NAGYKÉPŰEN megsöpörtem a korpás vállam... Na most szívok, mert magam előtt van lelkiismeret furdalásom /nem is értem miért lelkifurdalásnak mondják mostanában..., engem a lelkiismeretem nem hagy nyugodni:-(/, a pótlás miatt.)
Elkezdtem nyitva-t olvasni és mindent ami hiányzik az agyamból...

Leninnek vannak összes...:)
Láttam elszúrtad a mai napod velem, azaz olvasásommal.
Mielőtt kiszívják a szúnyogok a maradék vérem kilépek.
Majd legközelebb...;-)
2010. július 22. 18:37
Most változtattam. (Kicsit a múltkor nagyképűen mondtam... -Laura össze... és NAGYKÉPŰEN megsöpörtem a korpás vállam... Na most szívok, mert magam előtt van lelkiismeret furdalásom /nem is értem miért lelkifurdalásnak mondják mostanában..., engem a lelkiismeretem nem hagy nyugodni:-(/, a pótlás miatt.)
Elkezdtem nyitva-t olvasni és mindent ami hiányzik az agyamból...
2010. június 27. 22:01

megtekintés Válasz erre: boszorkány - 2010. június 27. 12:17

Fura, de elgondolkodtato....

Igazad van...az.
2010. június 27. 12:17

megtekintés Válasz erre: Laura - 2010. június 26. 21:06

Én most hallom ezt először, de fura. :)))

Fura, de elgondolkodtato....
2010. június 27. 09:04

megtekintés Válasz erre: ginesz - 2010. június 26. 22:09

Édi vagy mint mindig:-))

A jókedv, a humor sok-sok bajon átsegít. És a legolcsóbb életforrás. :-)))
2010. június 26. 22:09

megtekintés Válasz erre: Laura - 2010. június 26. 21:15

Nem bántom én őket! Elég a maguk bajuk! Ha nem tudja a szakkifejezést, nem gond. De akkor írja körül! - beszélni csak tud, vagy rajzolni? talán mutogatni...:)
Én nem emlékszem olyanra, hogy morcosan fordítottam volna meg a Zárva táblát reggel. Nem bégetek, de birka türelmem van. :)))

Édi vagy mint mindig:-))
2010. június 26. 21:15

megtekintés Válasz erre: ginesz - 2010. június 24. 11:39

Én is kereskedelemben dolgoztam....hát nagy az Isten állatkertje - de ha én nyugodtan mentem be dolgozni akkor még ha bántó szándékkal jött is be valaki nem kötött belém..nem tom miért, bár mi sokan voltunk akkor ment máshoz.Idegesen sokkal hamarabb borultam ki.

Nem bántom én őket! Elég a maguk bajuk! Ha nem tudja a szakkifejezést, nem gond. De akkor írja körül! - beszélni csak tud, vagy rajzolni? talán mutogatni...:)
Én nem emlékszem olyanra, hogy morcosan fordítottam volna meg a Zárva táblát reggel. Nem bégetek, de birka türelmem van. :)))
2010. június 26. 21:11

megtekintés Válasz erre: Babenko - 2010. június 20. 20:06

Van olyan majom, aki lejött a fáról és ember lett belőle. Van olyan, amelyik lejött, de nem lett belőle ember.
Megmaradt annak a melldöngetős "hímnek" aki ha szembe kerül egy nővel, rögtön késztetést érez a mellét döngetni.
"Nézz és csodálj, én vagyok a Hím nagy H-val. Hogyan mersz így működni, hogy nem tudod ezerféle dolog nevét? Igaz én sem tudom, de te ezt nem tudod, és mivel én vagyok az aki gúnyosan tud röhögni, te meg az aki sírni tud bunkóság helyett, én vagyok az, aki elégedetten távozik, és te vagy az, aki a könnyei között marad!"
Csak amit nem tudnak ezek az ostoba hímek, ( tisztelet a kivételnek ) mi sírósak tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nagyon pici az az agyacska amely irányítja őket.
Apósod nem rólad állított ki szegénységi bizonyítványt, hanem magáról!

Már rég nem vádolom semmiért apósom. Sajnálom inkább. Belefáradtam, hogy örökké bizonyítsak. Tudok, amit tudok, s amit nem, majd fogom egyszer. Nyitott vagyok mindenre.
2010. június 26. 21:06

megtekintés Válasz erre: boszorkány - 2010. június 20. 17:26

Olvastam valahol a napokban: Ha az ember a majom tovább fejlesztett változata, miért vannak még majmok?? ;-)))

Én most hallom ezt először, de fura. :)))
2010. június 24. 11:39
Én is kereskedelemben dolgoztam....hát nagy az Isten állatkertje - de ha én nyugodtan mentem be dolgozni akkor még ha bántó szándékkal jött is be valaki nem kötött belém..nem tom miért, bár mi sokan voltunk akkor ment máshoz.Idegesen sokkal hamarabb borultam ki.
2010. június 20. 20:06

megtekintés Válasz erre: Laura - 2010. június 20. 15:28

Azért az költői túlzás, hogy tökéletes...:)))
Szoktam volt mondani, aki emberekkel dolgozik, mindnek meg kellene írnia a történéseit. Okulásképp, ha másért nem.
Majd olvasom!
Üdv: L

Van olyan majom, aki lejött a fáról és ember lett belőle. Van olyan, amelyik lejött, de nem lett belőle ember.
Megmaradt annak a melldöngetős "hímnek" aki ha szembe kerül egy nővel, rögtön késztetést érez a mellét döngetni.
"Nézz és csodálj, én vagyok a Hím nagy H-val. Hogyan mersz így működni, hogy nem tudod ezerféle dolog nevét? Igaz én sem tudom, de te ezt nem tudod, és mivel én vagyok az aki gúnyosan tud röhögni, te meg az aki sírni tud bunkóság helyett, én vagyok az, aki elégedetten távozik, és te vagy az, aki a könnyei között marad!"
Csak amit nem tudnak ezek az ostoba hímek, ( tisztelet a kivételnek ) mi sírósak tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nagyon pici az az agyacska amely irányítja őket.
Apósod nem rólad állított ki szegénységi bizonyítványt, hanem magáról!
2010. június 20. 17:26

megtekintés Válasz erre: Laura - 2010. június 20. 15:28

Azért az költői túlzás, hogy tökéletes...:)))
Szoktam volt mondani, aki emberekkel dolgozik, mindnek meg kellene írnia a történéseit. Okulásképp, ha másért nem.
Majd olvasom!
Üdv: L

Olvastam valahol a napokban: Ha az ember a majom tovább fejlesztett változata, miért vannak még majmok?? ;-)))
2010. június 20. 15:28

megtekintés Válasz erre: boszorkány - 2010. június 20. 11:36

Jaj, ez nagyon jó!! Tökéletes leírása az embereknek!! Mesélhetnék, fogok is....pussz

Azért az költői túlzás, hogy tökéletes...:)))
Szoktam volt mondani, aki emberekkel dolgozik, mindnek meg kellene írnia a történéseit. Okulásképp, ha másért nem.
Majd olvasom!
Üdv: L
2010. június 20. 11:36
Jaj, ez nagyon jó!! Tökéletes leírása az embereknek!! Mesélhetnék, fogok is....pussz
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: