újabb események régebbi események további események
00:20
lumsefoGopy regisztrált a weboldalra

A funtineli boszorkány

Látogatók száma: 77

Enyhe túlzással állíthatom, hogy szinte még olvasni sem tudtam, amikor már faltam a könyveket. A külföldi és a magyar írók, költők több száz kötetét forgattam éjjel-nappal. Ennek ellenére, tavalyelőttig Wass Albert kimaradt az életemből.

Akkor kaptam ajándékba A Funtineli boszorkány című könyvét. ,,Egy ültő” helyemben kiolvastam. Azóta többször is. Egyik legkedvesebb könyvem lett. Nem csak a romantikus, meseszerű története miatt. Késztetést érzek, hogy újra-és újra belemélyedjek a sorokba. Elvarázsol Erdély. Az ott élő iskolázatlan és mégis bölcs, nagy tudású emberek élete és a Wass Albert-i, stílus.

,,Ott áll az Istenszéke magosan a Maros fölött. Egyik oldalán a sokágú Galonya, a másik oldalán a Bisztra-patak, s mögötte a Kelemen csúcsai. Persze ma már ott sem olyan a világ, mint akkor volt, midőn az Isten pihenni leült a helyek közé. Ma már nem jár arra, ha pihenni akar. Elűzték az emberek.”

,,...- Ítél az úr – mondotta reszelős, vén hangon Sándru, s úgy nézett, egykedvű nyugalommal, mint aki tudja: törvény s rend őrzi a világot. Halált és életet, vihart és napsütést. És hogy egy gyapjúszál nem vész el ok nélkül, s dől ki a fa, amíg nem érett rá. Aztán a zivatar elült. Már csak odaát az Istenszékén búgtak a fenyők, s a sátán szekere dübörögve gördült egyre távolabb a görgényi hegygerinceken. Lassult a zápor.”

Nuca, a főhős az Istenszéke alatt, az Urszun él az apjával, a szótlan Tóderikkel. Nehéz élete van, hiszen mindenre a természet tanítja. Nem is ismer más törvényt. Apját elviszik a csendőrök és a tíz év körüli kislány magára marad. Egyedül nő fel. Igazi gyönyörű nő lesz belőle az évek során, akiért megőrülnek a férfiak. Egy cigányasszony megjósolja neki, hogy akit ágyába fogad, az meghal. Hiába vágyik boldogságra, boldogtalan lesz. Menekülni akar végzete elől. Ám utoléri a szerelem az uraság fiának személyében. Rövid időre megtalálja a boldogságot. Úgy gondolja a jóslat hazudott. Aztán rájön, hogy sem ő, sem pedig a - közben született - közös gyermekük nem köti hozzá a könnyelmű férfit. A jóslat beteljesedik, az úrfit meggyilkolják. Az öreg Éltető uraság – hogy örökösként nevelje fel a kisfiút, az unokáját - elrabolja a gyermeket. Az asszony tudta nélkül megátkozza a kicsit, s ez által megöli. Ettől kezdve Nuca, felhasználja, boszorkányos erejét. Látja az emberek szemében a múltat és a jövendőt, és - megbosszul minden férfit. Végzetét a havasokban bolyongva teljesíti be.

,,Voltak még néha, akik látták. Feredni, holdtöltekor a funtineli forrásban. Egyszer egy pakurár, másszor egy szénégető, fadöntő legény az Ilvából, babonás plájász; akadtak minden évben emberek, akik látták. És megesküdtek rá, hogy arany kígyók csüngtek haj helyett a fejéről, és rásziszegtek az emberre. Vagy megesküdtek rá, hogy meztelenül lovagolt egy fekete kutyán, hogy bagoly ült a vállán, vagy denevérek röpködtek a feje körül. És aki látta: még abban az esztendőben meghalt. Ki így, ki úgy.”

Egyszerre megragadó, fájdalmas és irigylésre méltó az erdélyi, egyszerű emberek kitartása, emberfeletti harca. A keserves küzdelem a mindennapi megélhetésért, amelyet végtelen nyugalommal és természetességgel végeznek. A puritán, megélt bölcsesség alapján kimondott, igaz gondolataik:

,,Tudod. Az ember születik valahol. Az a család, Meglát valakit, úgy érzi, hogy szereti, összeköltözik vele egy födél alá, s gyermekei lesznek. Ez a család. Aztán később kiderül, hogy hiába élnek egy födél alatt, mindegyiknek külön útja van. Minden embernek van egy útja, tudod, amelyiken járnia kell. Nem lehet letérni róla. Az ember azt hiszi, hogy akik egy födél alatt élnek, azoknak az útjok is egy. De ez nem így van. Nem a födelen múlik, hanem az utakon. A födél nem tartja össze az utakat, ha azok nem úgy indultak, hogy egymás mellett haladhassanak hosszú ideig.”

,,- Igen, így van ez, látod. A legnagyobb baj az, hogy sohasem tudjuk egymásról biztosan, ki kicsoda. Az emberek összejönnek, összetársulnak, széjjelmennek, kavarognak, és sohasem tudják biztosan, hogy ki az, aki mellettük van. Ki az? Igen ez a legnagyobb baj, látod, a világon. Csak néha tudják meg egymásról az igazat. Néha. És csak akkor, ha már késő.”

,,Tudod, milyen az, amikor az ember jónak gondolja a világot? Jónak. Szépnek. Az ember, még fiatal, és azt hiszi, hogy világ azért van, mert szép, és mert jó benne élni. És hogy az egész arra való, hogy nézzed és érezzed azt, amit az ember akkor érez, ha valami szépet lát, vagy valami jóra gondol.”

A három részes könyv kötetei: Az urszubeli lány, Kunyhó a Komárnyikon és a Funtineli boszorkány

Lélekemelő és szívmelengető varázslatos olvasmány amely - az író szerint – tisztességadás, ácsolt fakereszt az emberi vadonban, múló emléke hajdani időknek.”

A cikket írta:

11 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre:

Kedves Juli!
Nagyok korrekt a könyvajánlód. Jól összeszedted, és a kiragadott részletek is magukért beszélnek. Nekem ugyan nem a kedvencem az író, de a nyelvezete megragad. Ennek a műnek a cserébe, engedd meg, hogy én Nyírő József műveit ajánljam. Bár nem annyira divatos, van ennyire jó író.

Tamás

Szia Tom!

Köszi az ajánlatodat, élni fogok vele. :-)
Nyírő Józsefet sem olvastam még, de ezek után fogok.

Pusz
Juli :))

megtekintés Válasz erre:

Kedves Juli!
Nagyok korrekt a könyvajánlód. Jól összeszedted, és a kiragadott részletek is magukért beszélnek. Nekem ugyan nem a kedvencem az író, de a nyelvezete megragad. Ennek a műnek a cserébe, engedd meg, hogy én Nyírő József műveit ajánljam. Bár nem annyira divatos, van ennyire jó író.

Tamás

Kedves Tamás!! Én is sokáig tiltakoztam Wass Albert ellen, éppen azért, mert divatos lett pár évvel ezelőtt!!...azután elkezdtem olvasni, azóta már sokadszorra, és ő az egyik nagy kedvencem!!!
 
Kedves Juli!
Nagyok korrekt a könyvajánlód. Jól összeszedted, és a kiragadott részletek is magukért beszélnek. Nekem ugyan nem a kedvencem az író, de a nyelvezete megragad. Ennek a műnek a cserébe, engedd meg, hogy én Nyírő József műveit ajánljam. Bár nem annyira divatos, van ennyire jó író.

Tamás
Szia Juli!

Sokszor olvastam már részleteket belőle, és ajánlották, meg terveztem, hogy elolvasom, de ezidáig erre nem került sor. Most ismét eszembe juttattad, ideje elolvasnom :)

Köszi, üdv: Zsizsik
Nekem is sokáig ez a könyv volt a kedvencem. Szerintem Wass Albert ebben teljesedik ki leginkább :-)
Soraid olvasása közben kedvet kaptam újra elővenni :-)

Puszi: Nurse
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: