újabb események régebbi események további események
16:36
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:01
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:20
lumsefoGopy regisztrált a weboldalra

Az irodalmi nyelvhasználatról

Látogatók száma: 47

Az irodalmi nyelvet írónemzedékek sora teremtette meg tudatos munkával, így ez a fajta nyelvezet nagyon változatos, gazdag és kifinomult.

Az írók, költök az idők folyamán felhasználták a nyelv valamennyi elemét, valamennyi kifejezési mód stílusjegyeit. Nem volt ez egyszerű feladat, hiszen gondoljunk csak bele, milyen hosszú időnek kellett eltelni, hogy az olvasás és írás a köznapi ember számára is elérhető közelségbe kerüljön. Szerte a világban még ma, a huszonegyedik században is probléma az analfabetizmus, milyen sokan vannak, akik olvasnak ugyan, de nem értik az elolvasott szöveget.
Az irodalmi nyelv egy megkomponált, megcsinált – POESIS – szöveg. Mi is történik tulajdonképpen? Hogyan válik egy egyszerű szöveg, egy mindenki által beszélt, köznapi nyelv irodalmi művé? A leginkább a táncra tudnám hasonlítani a folyamatot. Ahogy a mozgás átalakul egy előre elképzelt koreográfia szerint tánccá, ahogy a művész hozzáadja a saját egyéniségét, az érzéseit, úgy alakul át a hétköznapi nyelv az író, költő tolla által regénnyé, költeménnyé, novellává és sorolhatnám még az irodalmi műfajokat. Minden egyes műben ott találjuk a koreográfiát, ami megkülönbözteti, kiemeli az irodalmi nyelvet a hétköznapi nyelvhasználatból.
Ha így nézzük, akkor az irodalmi nyelv egyfajta fellépés, szereplés, egy megnyilvánulási forma. Az író, a költő csak a leírt szöveggel tud kifejezni olyan bonyolult hangulatokat, érzéseket, amikre a beszélt nyelvben ott vannak a hanglejtések, vagy a mimika.
Az utóbbi időben az irodalmi nyelv is fesztelenedett. Megjelent a szleng, az idegenből átvett szavak, a vulgarizmus. Ha ez megmarad a normális keretek között, akkor nem kell aggódnunk, hogy elődeink hiába dolgoztak olyan fáradhatatlanul, hogy létrehozzanak valami szépet, különlegeset, mert ezek a szófordulatok még használhatnak is a megértéshez.
Egyet azonban ne feledjünk! Mindenképpen meg kell maradniuk a jó ízlés határain belül.

Néhány szó a helyesírásról. A helyesírás szabályai nem ezért vannak, hogy korlátozzanak, ellenkezőleg! A szabályokra éppen azért van szükség, hogy irányt mutassanak, segítsék a megértést, hogy az író és az olvasó ugyanazt a történetet, koreográfiát lássa, amit az író megálmodott.

A cikket írta: Nurse

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Kedves Nurse! Nagyon jó írás és gondolatok! Pusszancs Orsolya
Néha az ember azért átlépi a határokat. Talán fejlődés is csak így lehetséges?!
Üdv, Pinokkió
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: