újabb események régebbi események további események
15:20
RaymondUnisa regisztrált a weboldalra
14:42
Tündér módosította a naplóbejegyzését
14:40
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
13:32
KEZfdOvrpnTMlA regisztrált a weboldalra

Gazdinak lenni jó!

Látogatók száma: 25

A háziállat fél egészség! Kedvenceink nemcsak társaink, de sokszor a legjobb gyógyszert jelentik testünknek, lelkünknek.

Boldoggá tesz! - lelkendezik az egyik gazdi. A másik meg azt mondja: jó úgy hazamenni, ha vár "valaki". Állattartók és pszichodokik is egyetértenek abban, a kedvencek nagyon sokat tehetnek jó közérzetünkért. És most gondoljuk csak át, hogyan és miként is?

Kutya: figyelmeztet a veszélyre
A rendszeres sétáltatás nem csak ebünknek jó! A mi immunrendszerünket is erősíti, javítja kondíciónkat, valamint edzi a szívet és serkenti a vérkeringést. Ráadásul kutyatartóként ritkábban betegszünk meg, illetve tovább élünk, mivel kedvencünk odaadó szeretete elűzi a szomorúságunkat. No, meg persze könnyebben köthetünk barátságot is négylábúnk társaságában, ha a parkban beszédbe elegyedünk például egy helyes, szintén a kutyáját sétáltató sráccal. A képzett segítőkutyákról nem is beszélve...ezek a kis négylábon járó "ápolók" lehetővé teszik a látás- vagy halláskárosultak számára, hogy normális életet éljenek, illetve megérzik és figyelmeztetik az epilepsziában szenvedőket közelgő rohamuk előtt. Bár még rejtély, hogy miként érzi meg előre a kutyus a veszélyt, de gondoljunk csak bele, milyen csodálatos képesség, hogy egy állat annyira rá tud hangolódni gazdijára, hogy érzékeli viselkedésének változásait.

Macska: csillapítja a fájdalmat
A ciróka-maróka nemcsak a cicánknak szerez örömet, hanem ránk is nyugtatóan hat. Míg simogatjuk cicusunkat, "ő is simogatja lelkünket". Tavaly ősszel, mikor a párom egy kiscicával lepett meg, behatóbban foglalkoztam a macska-szakirodalommal, s akkor olvastam valahol, hogy a tudósok azt is felfedezték, hogy agyunk fájdalomcsillapító anyagokat kezd termelni a dorombolás hatására. S ez oly mértékben hat ránk, hogy még a krónikus fájdalmunkat is enyhítheti. Ha csak fél órácskát hancúrozunk "plüsskedvencünkkel" az is nagymértékben lelki segítségünkre lehet krízishelyzetek megoldásában, többek között szakítás, vagy például betegség idején. Hisz, ha csak rövid időre is, de "elszakadunk" a gondoktól, s a játéké és kedvességé lesz a főszerep, ahelyett, hogy a problémán őrlődnénk.

Hal: kiválóan fejleszti a memóriát
Az, aki az úszkáló halakat figyeli, megnyugszik és jobb kedvre derül. Sőt, még tán a vérnyomása is csökken. A gyerekek is jobban viselik a nehéz periódusokat, illetve saját gondjaikat, ha akváriummal foglalatoskodnak. A különféle színű, és formájú uszonyosok neveinek megjegyzése pedig szerintem remek gyakorlat arra, hogy javítsunk memóriánkon és koncentrációs képességünkön.

Madár: elősegíti a gyors gyógyulást
Az önfeledt csivitelés mindenki arcára mosolyt varázsol. Nincs is jobb, mint reggel erre ébredni...ekkor teljesen máshogy indul már a napunk is. Bár házi tollas barátaink nagyobb gondoskodást igényelnek tőlünk, mint kutyus, vagy cicus pajtásaink, de épp ezért lesz olyan érzése az embernek, hogy ő fontos, mert az állatnak otthon szüksége van rá...ez pedig mindenféle szempontból pozitív, főleg azoknál, akik önértékelési zavarokkal küszködnek, vagy nem találják helyüket, céljukat a mindennapokban, hisz segíti, és felgyorsítja a pszichés problémák gyógyulásának folyamatát.

Házinyúl: erősíti az immunrendszert
Ez a bájos szőrmók dédelgetésre ösztönöz - amitől kiegyensúlyozottabbak leszünk. Ráadásul a nyuszi elég türelmes állat, gyerekeknek is kiváló játszótárs, aki, miközben törődik vele, megtanul felelősséget vállalni érte, s így saját magáért is. A nyuszómuszók minden helyzetben megmosolyogtatnak minket, s ezek a pozitív impulzusok javítják immunrendszerünket, így sokkal jobb lesz az ellenálló képességünk.

S bár itt és most a teljesség igénye nélkül írtam le Nektek csak néhány logikusnak tűnő összefüggést, a legnagyszerűbb dolog, ha ezt Ti is saját magatokon tapasztalhatjátok. Ezt kívánom mindenkinek!...mert gazdinak lenni jó! :)

A cikket írta: harmony

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Ez mind igaz...csak nekem a nyúl az összes vezetékemet megrágta. És nem csapta agyon az áram.Nem tudom mi tetszett neki. Egyedül tőle váltunk meg.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: