újabb események régebbi események további események
11:24
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:32
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
19:09
oYtPClGu regisztrált a weboldalra
00:27
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:27
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:28
Esmeraldosmgi regisztrált a weboldalra
07:42
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
14:54
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
10:20
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
09:56
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
22:25
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
22:24
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
23:41
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
17:12
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
17:11
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Mire használjuk az ecetet?

2010. szeptember 19. - Látogatók száma: 560

A leguniverzálisabb háztartási szer az ecet. Szagtalanítástól kezdve, számítógép törölgetésen keresztül a folttisztításig, mindenre alkalmas. Alkalmazási területeit csokorba szedve az alábbiakban olvashatod!

1. A számítógépek tisztítása
Számítógép, fax, telefon és egyéb irodai gépek jobban működnek, ha tisztán vannak tartva. Mi előtt elkezdenéd a tisztítást, kapcsold ki a berendezést. Egy tálba keverj össze egyenlő arányban vizet és ecetet, majd egy tiszta ronggyal törölgesd végig a berendezést. Ügyelj, hogy az áramkörökbe és áramkapcsolókba ne kerüljön folyadék.
A számítógép billentyűi közt fültisztítópálcikát kenj be ecettel, és ezzel tisztítsd ki.

2. A redőny tisztítása
Egyenlő részben keverj össze ecetet és meleg vizet. Húzz fel egy pamutkesztyűt és mártsd a tisztítószerbe, majd húzd végig a kesztyűs ujjaidat a redők mindkét oldalán. Az eredmény meghökkentő. A kesztyűt közben mártogasd a tisztítószerbe, hogy megtisztuljon.

3. A csatornák kidugaszolása és szagtalanítása
Ecetet és szódabikarbónát keverj össze, majd önts a kifolyóba. Megszabadít a dugulástól és szagtalanítja a csövek belsejét.
Használj fél adag szódabikarbónához egy adag ecetet, majd ha a habzás elmúlik adj hozzá ugyanannyi meleg vizet mint ecetet. Ami után a lefolyóba öntötted, várj öt percet, majd eressz rá hideg vizet.

4. Szabadulj meg a cigaretta/füst szagtól
Ha mostanában sokat grillezel otthon vagy kemény dohányos van a házban, helyezz almaecetet egy lapos tálban és helyezd el a szobában. Használhatsz több tálat is ha több szobában van szag. Kevesebb, mint egy nap alatt a szagtól megszabadulsz. A friss cigaretta füsttől úgy is megszabadulhatsz, ha egy ecetes nyirkos ruhával körbetörölgetsz kicsit.

5. Penész kiirtása
Ha a penészfoltokat el szeretnéd távolítani, válaszd a fehér ecetet. Szinte minden felületen biztonsággal alkalmazhatod, nem fog foltot hagyni - fürdőszobában, cserépen, bútoron, falakon, műanyagon, függönyön stb. Könnyű foltok esetén az ecetet hígítsuk vízzel, erős foltok esetén használhatunk tömény ecetet. A szert öntsük spray palackba és így juttassuk a penészfoltra.

6. Króm és acél tisztítása
A krómból és rozsdamentes acélból készült berendezési tárgyak ecettel tisztíthatók. Egy szórófejű palackkal fújjuk be a felületet, majd puha ronggyal töröljük fényesre.

7. Ezüstök tisztítása és fényezése
Ezüst ékszereinket vagy egyéb ezüstből készült tárgyainkat fél csésze ecetből, 2 evőkanál szódabikarbónából készült keverékkel tisztíthatjuk meg. Áztassuk az ékszereket 2-3 órán keresztül ebben a szerben, majd mossuk le hideg vízzel és törölgessük meg puha ronggyal.

8. Törli a golyóstoll nyomait
Az ifjú művész golyóstollal festette ki a falakat? Egy ecetes szivaccsal vagy ronggyal eltüntetheted a golyóstoll nyomait a falról. Ismételd, amíg a jelek eltűnnek.

9. A só leoldása a cipőről
A jégben, latyakban összeszedett sófoltok bizony nyomot hagynak a cipőn, és egyszerű vízzel nem jönnek le. Ráadásul a kősó károsítja a lábbelit, ezért a még friss sófoltokat töröld le tömény ecetbe mártott ronggyal.

10. Az ételdobozok, utazóládák és cipős dobozok szagtalanítása
A műanyagdobozok könnyen átveszik a különböző szagokat, ezért néha érdemes szagtalanítani ezeket. Áztass egy szelet fehér kenyeret ecetbe és zárd a dobozba. Hagyd benne egyik napról a másikra, majd mosd ki meleg vízzel. Reggelre a doboz szagtalan lesz.

11. Frissítsd fel a dohos szekrényt
Régi kabátok és ruhák az évek alatt nehéz szagban állnak a szekrényben? Először is rámolj ki mindent a szekrényből, majd mosd ki belülről a következő összetételű mosószerrel: 1 csésze ecet, negyed csésze szódabikarbóna és 4 liter víz. Tartsd nyitva a szekrény ajtaját, hagyd jól kiszáradni, majd visszapakolhatod a ruhákat.

12. Hozd helyre a szőnyeget
Ha már kopott, használt a szőnyeg, keféljük át a következő összetételű oldattal: 1 csésze ecet és 4 liter víz. Nem kell kiöblíteni a szőnyeget, egyszerűen hagyjuk megszáradni a szőnyeget.

13. Szabadulj meg a bútorokon levő víz-karikáktól
Távolítsd el a fa-bútorokról a nedves poharak okozta fehér gyűrűket. Keverj össze egyenlő arányban ecetet és olíva olajat, majd egy puha ronggyal töröld át a fát. Egy másik tiszta puha ronggyal töröld fényesre a felületet.

14. Éleszd újra a bőrgarnitúrákat
A bőrkanapé vagy fotel elvesztette a csillogását? Keverj össze egyenlő arányban ecetet, főtt lenolajat és helyezd egy szórófejű palackba, rázd fel és sprézd be vele a bőrt. Egy puha ronggyal dörzsöld át a bőrt, majd egy tiszta ronggyal töröld szárazra.

15. Szagtalanítsd a hűtőszekrényt
Tudtad, hogy ecettel lehet a leghatékonyabban szagtalanítani a hűtőszekrényt? Használj egyenlő arányban ecetet és vizet, ezzel törölgesd végig a hűtőszekrényt (beleértve az ajtó tömítését, a zöldség és gyümölcstartályokat is).

16. A kávéfőző tisztítása
Ha a kávéfőzőből folyamatosan gyenge vagy keserű kávé jön ki, akkor meg kell tisztítani. Töltsük tele a tartályát 2 rész ecettel és 1 rész vízzel.Vegyük ki a szűrőt és hagyjuk átfolyni az ecetes vizet rajta. Majd tiszta vízzel is mosassuk át 2-3üszor, hogy ne legyen majd ecetes íze a kávénak. Minden 40. kávéfőzés után tisztíthatjuk a kávéfőzőt.

17. Ablaktisztítás
Ecetes meleg vízzel és egy ronggyal töröld végig az ablakot, majd egy tiszta ronggyal töröld szárazra. Az ecet minden foltot leold, helyébe fényes, ragyogó üveg marad.

A cikket írta: orchidea

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. szeptember 25. 20:45
Kedves Orchidea! Ma megpucoltam a számítógépemet és király lett! Olyan szép tiszta, hogy na úgy, hogy most már jobb kedvvel pötyögöm e sorokat! Szép estét Orsolya
2010. szeptember 24. 20:40

megtekintés Válasz erre: BanMagdi - 2010. szeptember 23. 19:32

Gratulálok, pedig sok mindent tudtam róla, de tudtál újat mondani. A kérdéseddel kapcsolatban, azért hoztam létre a Rajtunk múlik c. klubbot, mert hasonlóan godolkodom én is, amit már megtanultunk, ne hagyjuk elveszni, adjuk át a fiataloknak. Szívesen venném, ha Te is tennél fel cikkeket, ezennel meghívlak adminnak. Üdv Magdi

Köszönöm a meghívásod, ahogy időm engedi teszek fel cikkeket. Ha vannak ilyen praktikáid vagy bármilyen saját tapasztalat, örömmel veszem ha felrakod.Nagyon egyetértek azzal hogy adjuk át egymásnak ezeket az információkat!
Üdv: Orchidea
2010. szeptember 23. 19:32
Gratulálok, pedig sok mindent tudtam róla, de tudtál újat mondani. A kérdéseddel kapcsolatban, azért hoztam létre a Rajtunk múlik c. klubbot, mert hasonlóan godolkodom én is, amit már megtanultunk, ne hagyjuk elveszni, adjuk át a fiataloknak. Szívesen venném, ha Te is tennél fel cikkeket, ezennel meghívlak adminnak. Üdv Magdi
2010. szeptember 20. 19:35
orchidea! Csak szólj, de mindjárt írok neked....! pusszantalak Orsolya
2010. szeptember 20. 15:10

megtekintés Válasz erre: Orsolya - 2010. szeptember 20. 11:27

Orchidea!Köszönjük! üdv Orsolya

Orsolya, köszönöm a hozzászólásodat! Indítványoztam egy Praktikák rovat létrehozását, mert annyi jó dologgal találkozik az ember nap mint nap, amit alkalmazhat a háztartásában. Úgy gondolom hogy mindenkinek vannak saját jól bevált tapasztalatai is, amiket itt megoszthatnánk egymással. Gyűjtsük össze egy helyre! Ezért kérlek Benneteket hogy írjátok le e rovatban bármi ötletetek van! Szerintem ezzel sokat tudnánk egymásnak segíteni mi háziasszonyok!
Üdv: Orchidea
2010. szeptember 20. 11:27
Orchidea!Köszönjük! üdv Orsolya
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: