újabb események régebbi események további események
06:54
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:18
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
14:10
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Munkálkodásaim

2011. október 15. - Látogatók száma: 42

Borfejtés
Ma délelőtt hallgattam Bozsik gazdát a Kossuth rádióban és azt mondta, hogy forrásig ajánlatos a mustot háromnegyedig töltött edényben tartani, de amikor kiforr, akkor át kell fejteni , hogy ne maradjon levegő az edényben, mert az rontja a bor minőségét.
Nosza áttöltögettem üvegekbe és rácsavartam a kupakot. Részemről ennyit tehettem. Most nem kóstoltam meg, mert tökfőzelék volt az ebéd, de pár napja igen, nem rossz - szerintem - de a gazda mindig jónak tartja a borát, a vendég meg nem mer kritizálni.
Emlékszem mikor a papa fejtett, persze nem ennyit, sokkal többet, mindig becsípett kóstolgatás közben. Ajaj!-már akkor itta a "murcit" amikor még zavaros lötty volt. Atyám!, hogy az milyen gusztustalan volt. Az én borom kicsit fennhéjázva rozé - legalábbis a színe- ha nem is a javából.

Hideg van

Jó ha betegség nélkül megússzuk a hőmérséklet hirtelen változását. A hidegfront betörésével tíz-tizenöt fokot csökkent a hőmérséklet. A reggeli,esti órákban ugyancsak didergünk, szokatlan a harminc fokos meleg után. Ma reggel nálunk már fagy is volt, bebőrödzött a locsolós kádban a víz és deres volt a fű.

Pedig az idén még nem volt ökörnyálas nap. Gyermekkoromban akkor volt nálunk a szüret. Hosszan úsztak az ökörnyálak, befontak fát, bokrot. Tulajdonképpen csak a népi nyelv hívta ökörnyálnak, valamilyen növény termését vitte így a szél.

Nyugodt vagyok, az őszi munkák a szántáson kívül el vannak végezve. Leszedtem a paprikát, paradicsomot , felástam a sárgarépát, petrezselymet. A hulladékot talicskával leszállítottam a kert aljai gyűjtőbe.Elfedtem a fagyérzékeny cserjéket, rózsákat. Megritkítottam az évelőket, úgy szaporodnak, hogy kénytelen vagyok olykor ritkítani. A muskátliknak tetszett a fagymentes lehűlés, bolondul virágzanak. Az este fedett helyre menekítettük őket. Mikor megjön az igazi hideg tél bevonultatom a fűtetlen szobákba az ablak elé. Itt szoktak kitelelni. Szerencsére + öt-hét foknál nincs hidegebb télen sem itt a vályog falak miatt.

Esténként begyújtok az új kis kandallóba, gyönyörködöm a lángok játékában és ábrándozok a nyár örömeiről. Hó végén várom vendégségben a családot, az unokákat, akkor majd mozgalmasabbak lesznek a napjaim.

A cikket írta: idamama

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2011. október 16. 13:46
Kedves Idamama!
Örülök, hogy megosztottad velünk az őszi gondolataidat. Jó ilyeneket is olvasni.
Üdv,
Pinokkió
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: