újabb események régebbi események további események
00:20
lumsefoGopy regisztrált a weboldalra

Bajok az akváriumban

Látogatók száma: 28

Ausztráliában, Sydney-ben tegnap olvasták fel ezt az írásomat http://www.ilosvay.net/html/music.html

Bajok az akváriumokban

Tényfeltáró riport az állatok, avagy a halak körében, akik napjaikat akváriumban kénytelenek eltölteni


Tisztelt Olvasók! Igen kényes téma fekszik előttünk, azaz sokak asztalán, asztalkáján, ablakok előtt, iskolák termeiben.
Névtelen levelek tömkelege árasztotta el a szerkesztőségünket. Aranyhal és egyéb haltulajdonosok sorozatos öngyilkossági kísérletről tájékoztattak bennünket. Mármint halaik követték el önmaguk ellen. Hiába az azonnali orvosi beavatkozás, a helyben alkalmazott szív- és kopoltyúmasszázs, a halak kilencvenkilenc százaléka elpusztult.
Külön konzíliumot hívtak össze annak megállapítására, miért is ugrálnak ki a halak az akváriumokból. Orvosok törték a fejüket, vizsgálták a még életben maradt egyedeket, azonban rejtély övezte az indítékot.
A veszély elhárítása érdekében rácsos tetőt kérettek az akváriumokra helyezni. Ám, ez sem hozta meg a megfelelő eredményt. Ezúttal addig-addig ugráltak a halak felfelé, mígnem véresre nem ütögették fejüket. Rendeletbe hozták, hogy a kemény rácsokat pihe-puha hálóval kell kicserélni.
Úgy is történt. Gőz erővel gyártották le az akváriumok részére a hálókat. Eleinte azt hittük, hogy megoldódni látszik ez a probléma, azonban a halak fanatikus módon addig ugráltak a víz és a háló között, míg ki nem lehelték a lelküket.
Mondanom sem kell, hogy a kisállat-kereskedések forgalma milyen mértékben megnőtt. Azonban a különböző zöld szervezetek egymás után kérték-követelték a megoldást. Jelszavuk az „Életet a halaknak az akváriumban is!”lett, mert még ők is vitába keveredtek abban a témában, mikor javaslatot tettek a kishalak teljes körű megsemmisítésére. Indokuk egyszerűen csak így hangzott: „Mivel a táplálékláncban semmilyen szerepet nem játszanak, hiányozni sem fognak a földi életben. Ekkor robbant az úgynevezett „érzelmi bomba”, pszichológusok, pszichiáterek egymás után tiltakoztak ezen javaslat ellen, mivel egyes gyógyító terápiájuk épp a halakra épült.
Tehát, ismét ott voltunk, ahonnan elindultunk.
A halak egyre-másra dobták be a kulcsot. A bizottságok szintúgy feloszlottak, s mivel nem oldották meg a felmerült problémát, tiszteletdíjukat sem vették fel.
S ekkor egy fanatikus újságolvasó, aki mindig annak szentelte az életét, hogy statisztikákat készített a hírek alapján, előállt egy érdekes megfigyeléssel. A halálos sérülést szenvedett halak mindegyike gömb alakú akváriumban élte addigi életét. Eleinte elvetették ezt a bejelentést, de mikor már végképp nem találták meg a kiváltó okot, kezdtek komolyabban foglalkozni a statisztikával. Országos, majd európai szinten bekértek minden adatot, összevetették, s megállapításra jutottak, hogy az olvasónak igen is igaza van. Egyből felkérték az akkor megalakult bizottság vezetőjének, melyet szívesen el is fogadott. Széleskörű jogkörrel és jogalkotással is felruházták, melynek keretében első rendelet, mit megalkotott az volt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt ki kell vonni a forgalomból a kerek, azaz gömb akváriumokat.
Azonban az emberek egyre nehezebben váltak meg kedvenc üvegedényeiktől. Hiába a felvilágosítás, a már pénzekben mérhető büntetés, lassan haladt az akváriumok cseréje. A halak elhalálozása továbbra sem csökkent. Rendeletek rendeleteket követtek. S mindaddig nem mozdult meg a társadalom, míg le nem folytatták az első – precedens – pert, ahol a gömb akváriumban élő halak érdekeit külön ügyvédcsoport képviselte. Pszichológusok vázolták azt a szörnyű tényt, mit a gömb alakú akváriumok okoznak a halak számára. A védelem hiába tiltakozott azzal, hogy a halak nem tudnak beszélni, de egy újonnan kikísérletezett teszt alapján bizonyítva lett a stressz a halak számára. Ez átcsaphat frusztrációba, depresszióba, a másik hal sértegetésébe, súlyosabb esetben pedig önmaguk ellen fordulnak az állandó körzés miatt, mely az agyi működésükre is negatív módon hat. Ráadásul az ilyen alakú üvegedényekben nem érzékelik a halak a végest, állandó végtelenségben élnek, amely elveszi tőlük a célt, a remény fogalmát is. A védelem végül feladta. S rögtön meg is született az ítélet. Azonnali hatállyal be kell vonni a gömb akváriumokat.
Az egész országban megtörténtek az akváriumok cseréje, sőt az állatkertek medencéit is átépítették.
Így oldódott meg, kedves Olvasóink – szerintem – az évszázad legérdekesebb ügye.
Azonban itt jegyezném meg, hogy a minap újabb leveleket kapott a szerkesztőségünk, melyben igen sok hal arról panaszkodott, hogy a négyszögletes akváriumukban alárendeltségi szerep jutott számukra, s igen sokszor szorítják őket sarokba, és kérik, szorult helyzetük kivizsgálását, vagy ellenkező esetben…

A cikket írta: kiki64

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Örültem, hogy itt voltál és olvastál, kedves Éva.
Jó kérdés, épp úgy állok ezen kérdés előtt, mint az a kutya, akit a gazdija elvitt a pszichológushoz.

:)
Szia Kiki!

Nagyon érdekes a cikked. Jót mulattam rajta. Úgy sajnáltam szegény halakat :-)
Különösen a vége tetszett, mert? Akkor mi lesz? ..... És kivizsgálják? :-)

Aranyos, köszi

Éva

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

:-) Érdekes, hogy nem írtam hozzád -pótolom-, pedig olvastam, lehet megleptek írás közben vagy elromlott a gépem?! Ez is egy rejtély, ki kellene nyomozni:-)
Üdv, Pinokkió

örültem jöttödnek, kedves Pinokkió

:)

megtekintés Válasz erre: Helena

Jó és szórakoztató volt az írásod, már azért is, mert a annak idején mi is nagy kutakodást végeztünk az okok miatt. Hiába próbáltuk az akváriumok formáit változtatni, ők csak ugranak, de miért nem befelé?
Üdvözöllek: Helena

örültem látogatásodnak, kommentednek

:)
Jó és szórakoztató volt az írásod, már azért is, mert a annak idején mi is nagy kutakodást végeztünk az okok miatt. Hiába próbáltuk az akváriumok formáit változtatni, ők csak ugranak, de miért nem befelé?
Üdvözöllek: Helena
:-) Érdekes, hogy nem írtam hozzád -pótolom-, pedig olvastam, lehet megleptek írás közben vagy elromlott a gépem?! Ez is egy rejtély, ki kellene nyomozni:-)
Üdv, Pinokkió
de végül is, kedves ORsolya, az élet szülte, mikor sokkal nagyobb problémák is léteznek, de nekünk épp erre tellett
még azon gondolkodom, hogy derítették ki azt, hogy nem szeretik a halak a gömg alakú akváriumokat
ez is megérne egy misét, azaz egy írást

:)
Te kiki! Nem tudtam sírjak vagy röhögjek egy jót nagyon frappáns írásodat olvastam, így reggelről! Nem semmi halas téma ám! Szép napot Orsolya
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: