Bodzás kuglóf
Látogatók száma: 156
Szép rendben sorakoznak a polcon a bodzaszörpök... Mire is lehet még őket használni? Isteni ízesítők lehetnek a süteményekben.
Ez egy egyszerű, nagyszerű alaprecept, amit könnyen fel lehet turbózni egy kis extrával.
Hozzávalók:
350g vaj
1 csomag vaníliás cukor
6 db tojás
350g búzaliszt
50 g kukoricaliszt
2 teáskanál sütőpor
csipetnyi vanília (én szinte minden sütibe teszek porított vaníliát, amit neten szoktam rendelni egy bioboltból(
250-300 ml szörp
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral belepakoltam a robotgép üstjébe és alaposan kikevertettem, majd hozzá dobáltam az egész tojásokat is.
Persze neki lehet állni kézzel, fakanállal is, aminek az az előnye , hogy felkészíti karunkat a vékony pántos nyári ruhákra.
Nálam a gép dolgozik, én addig viszont kimérem a liszteket, amihez hozzáadom a sütőport, meg a vaníliát.
Majd szépen fokozatosan hozzáadom a száraz hozzávalókat a vajas alaphoz.
Vajazott formába kanalazom a masszát , majd 180-200 fokos sütőben kisütöm, ami minimum 45 perc, de ez sütő, meg forma válogatja.
De a lényeg csak akkor jön,amikor a cucc kikerül a kohóból.
Kiszedtem a kész kuglófot a formából és egy tányérra tettem úgy forrón. Kanalanként locsoltam rá a bodzaszörpöt,amitől ellenállhatatlan illat kezdett terjengeni a lakásban.
Fordít, locsol... Egyéni ízlés kérdése, hogy ki mennyire szereti a lucskos tésztát, de a kukoricaliszt miatt bátran lehet locsolgatni, mert nyeli a folyadékot.
Ismét Jane Austen olvasok és megihletett a régi korok hangulata, az hogy akkor nem állva, a konyhapultnak támaszkodva kapták be az emberek a vacsorájukat, hanem szertartássá, közösségi eseménnyé emelték az étkezéseket, vagy akár a délutáni teázást.
Ebben a szellemben készítettem elő a kistányérokat, a virágos szalvétát. Hozzá főztem magamnak egy gőzölgő tejes hosszú kávét. Megadtam a módját.
Ezután jön az élvezet, langyos kuglóf vanília fagyival. (ez nem került a hozzávaló közé, mert nem akartam elriasztani asok hozzávalóval, meg a kalóriamennyiséggel :)
Jó étvágyat!
A cikket írta: YEAST
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: YEAST
Most készülök mentaszörpöt készíteni. Ahhoz valamilyen csokis sütit álmodok majd meg Neked!
Yeast
Pussz,
Tündér
Válasz erre: Tündér
Szia Yeast!
Remek tipp, több üveg bodzaszörpöm van itthon, de eddig csak ittuk. Most már enni is fogjuk.
Pussz,
Tündér
Yeast
Válasz erre: zsoltne.eva
Minden vágyam egyszer kuglófot sütni, no majd akkor visszatérek ehhez a recepthez.
Egyébként minden foszlós kalácsot szeretek, különösen a fonott kalácsot, de jöhet a kakaós és az összes többi ... vajjal, mézzel megkenem, tejeskávéval, vagy kakaóval isteni.. :-)
Eperdzsem? :)
Yeast
Remek tipp, több üveg bodzaszörpöm van itthon, de eddig csak ittuk. Most már enni is fogjuk.
Pussz,
Tündér
Egyébként minden foszlós kalácsot szeretek, különösen a fonott kalácsot, de jöhet a kakaós és az összes többi ... vajjal, mézzel megkenem, tejeskávéval, vagy kakaóval isteni.. :-)