Laska gomba leves emillio módra
Látogatók száma: 138
Hozzávalók:
1 dl olaj, vagy kb.: 2 evőkanál zsír
25 dkg laska gomba
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db újhagyma, vagy 1 kisebb póréhagyma fele
1 negyed zellergumó fele
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál finomliszt
1 kisdoboz tejföl
1 dl főző tejszín
1 csomó petrezselyem
1 kávéskanál delikát 8 ételízesítő
5-6 dkg száraz csipetke (ez egy 8 tojásos ÜRÖMI száraztészta 25 dkg-s kiszerelésben, nagyon jó, - csak ajánlani tudom)
Só
Bors
A hagymát felkarikázom, és megfonnyasztom a zsiradékon. A laskagomba leveleit a szíjas tönkjéről egyenként levágom, jól megmosom, majd a levelek alsó vissza hajló vastagabb részét felkarikázom, és hozzáadom a megfonnyasztott hagymához!
Kb.: öt perc után beleszórom a csipetkét, és hozzáadom az előzőleg megtisztított, negyedelt és felszeletelt zöldségeket. Így együtt pirítom – párolom a zsiradékon időnként megkeverve, - még öt percig. Félrehúzva a tűzhelyről meghintem az őrölt paprikával. Jól megkeverem, majd felengedem hideg vízzel. Hozzáadom a durvára vágott laskaleveleket. Beleteszem a delikátot, meghintem borssal, és az apróra vágott petrezselyemmel.Forrástól számolva, - időnként megkavarva, közepes tűznél, fedő alatt 45 percig főzöm! Miután a főzési idő letelt, egy tálkában kb.: egy deci hideg vízben csomómentesen elkeverem a lisztet, majd hozzáadom a tejfölt és a tejszínt, és miután jól összekevertem – behabarom vele a levest!
Megvárom, míg még egyszer forrni kezd! Ha szükséges, utána sózok.
Ez az étel úgy jó, ha gulyás sűrűségű, ezért ez a mennyiség egy négy literes fazékhoz elegendő!
Jó étvágyat hozzá!
Kiagyalta, és azóta sokszor megfőzte: emillio
A cikket írta: emillio
Hozzászólások
időrendi sorrend
Kedves Müszélia!
Szükséges az idő, mert a laska - az nem csiperke! És a laska levele az vékonyabb mint a levélről levágott összehajló szárrésze. De, inkább készítsd el, - majd saját magadtól rájössz! Nem tudod annyit főzni, hogy szét főjön! Én semmi olyat nem mondok, - amit ki nem próbálok, meg nem tapasztalok!
Pussz: emillio
nem értem. miért kell még 45 percig főzni azt, ami már meg van sütve?
Szükséges az idő, mert a laska - az nem csiperke! És a laska levele az vékonyabb mint a levélről levágott összehajló szárrésze. De, inkább készítsd el, - majd saját magadtól rájössz! Nem tudod annyit főzni, hogy szét főjön! Én semmi olyat nem mondok, - amit ki nem próbálok, meg nem tapasztalok!
Pussz: emillio
nem értem. miért kell még 45 percig főzni azt, ami már meg van sütve?
Ettől függetlenül még mindig kellett az a 45 + 5 perc, még talán többet is elbírt volna, de hát az enyém nem laska volt...
Kedves Évánk!
Majd megkérdem tündértársamat az főzetének végeredményéről. Biztosan finom lesz!
Pussz,
Tündér
Tündér... Én már meg is főztem, igaz, hogy nem Laska, hanem Champion (Csiperke) gombából, követve emillio instrukcióit, de belátom egy-két dolgot kihagyva mégsem ugyanolyan. Kicsit eltértem attól, abból főztem, ami van, de nagyon tartalmas, finom. :-)
Én habarás helyett általában vékony rántással szoktam sűríteni..., de most kivételesen követtem a leírást.
Majd megkérdem tündértársamat az főzetének végeredményéről. Biztosan finom lesz!
Pussz,
Tündér
Kedves Emillio!
Azt hiszem, hogy most fogok indulni gombáért. :)
Pussz,
Tündér
Én habarás helyett általában vékony rántással szoktam sűríteni..., de most kivételesen követtem a leírást.
Azt hiszem, hogy most fogok indulni gombáért. :)
Pussz,
Tündér
Ez egyszer nem mondhatom, hogy nincs meg majdnem mindenem hozzá. A zöldségzöldnél megsértődtem. (Jól kiszúrva magammal) Már csak én kellek, hogy leves is legyen belőle... Hát majd meglátom mit tehetek magunkért. Ha mindennek a felét veszem is bőven elegendő lesz, vagy két napra...
Köszi,
Éva