újabb események régebbi események további események
15:19
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
14:29
DlYqhrRSVfi regisztrált a weboldalra

A trollok

Látogatók száma: 94

Aki nem tudná, már az oldal kezde óta itt vagyok. Sőt - talán ez sem titok - már előtte is itt voltam. Ezt azért mondom el, hogy valami jogalapfélét szolgáltassak elkövetkező gondolataimhoz.

Szeretem a Forma 1-et, van is egy kedvenc weboldalam, ahol az információkat percre pontosan megkapom a versenynapokon. Máskor meg az elemzéseket, versenyzők véleményeit. Ráadásul ezt az oldalt az egyik barátom is szerkeszti. Szóval eddig több okom is volt rá, hogy oda vissza-visszatérjek. De pár hete már nem teszem. Ahogy elindult a Forma 1-es szezon, sokasodtak a cikkek, és elkezdtek sokasodni a hozzászólások, egyre több olyan hsz-t láttam, ami nem odavaló, idegesítő, sértő, sokszor személyeskedő volt, s szimpla olvasóként már engem is zavart. Egy idő után betelt a pohár, nekem ehhez nincs kedvem. Elég mocskolódást látok én a világban, minek tetőzzem ezt még a szórakozásomkor is.
Beszéltem persze erről a barátommal is, aki elkeseredve mondta, milyen harcot vívnak ezekkel az ún. "troll"-okkal. Egyszerűen kiirthatatlanok. Ha kell, százszor újraregisztrálnak más IP címről, és gyakorlatilag fáradhatalanok, úgy néz ki, élvezik a tevékenységüket, azaz azt, hogy másokat bosszantanak - s mindamellett tönkre tesznek egy közösséget, egy vállalkozásról nem is beszélve (mert ugye, ha az oldalt egyre kevesebben látogatják, mint ahogy én is elmaradtam, az ő reklámértékük - és ezzel együtt a bevételeik is - csökkeni fog).
Aztán meséltem erről a feleségemnek, aki megnyugtatott, hogy nincs ez másképp az orchidea fórumon sem, ő is hagyott már ott weboldalt a minősíthetetlen hozzászólás sorozatok miatt. Tehát a trollok a virágok között is jól érzik magukat...

De kik is ők valójában? Egy alapdefiníció a netpedia.hu oldaláról: "A fórumokon a troll olyan személy, aki szándékosan provokálja és sértegeti a kommentelőket, megjegyzéseivel igyekszik zavart kelteni, és esetleg felszámolni az adott közösséget. A „Ne etesd a trollt!” (Do not feed the troll angol kifejezés fordítása) arra vonatkozik, hogy az ilyen személyiségek elleni leghatásosabb fegyver az, ha senki nem válaszol neki, mivel így nem éri el célját, és valószínűleg hamarosan más fórum után néz."
Szóval egy vérbeli troll örömét leli abban, ha a fórum tagjai viszálykodnak, igyekszik abba minél több embert belevonni. Sokszor művelt, hozzáértő, vagy legalábbis annak tünteti fel magát, elméleti vitákat szít olyan témákban, vagy olyan személyekkel kapcsolatban amikkel, akikkel szemben szkeptikus. És ő sose adja fel, nincs megbánás, nincs bocsánat. Ha kell, ő kiállt moderátorért, s ha végül kizárással fenyegetik, felhánytorgatja a szólásszabadság jogát. Ekkor persze még az is előfordulhat, hogy többen melléállnak, hatalmi visszaéléssel vádolják meg a weboldal SAJÁT gazdáját! Végső esetben majd híresztelni fogják más fórumokon, hogy emez milyen galádul bánt el velük, nem kis erkölcsi és gazdasági kárt okozva végső tettükkel. Mindezt a névtelenség álarca mögé bújva persze.

A Feleségek.hu oldalain is felütötte a fejét valamiféle trollkodás, acsarkodás. Elszaporodtak a személyes viták, s nem egy felhasználónk - s velük együtt azok ismerősei - hagyták el oldalunkat emiatt. Ezek konkrétumok. Azt szeretnénk, ha ez nem lenne így, ha visszakaphatnánk azokat, akiket a személyeskedés űzött el. Ha, mint azt terveztük, ez a weboldal a béke szigete lenne. Tudom, ez egy illúzió, de a mai világunkban erre van szükségünk.
Ezen oldal szerkesztősége egy olyan közösséget szeretne felépíteni, és fenntartani ahol annak minden lelkes tagja nyugodtan megírhatja a maga kis cikkét, történetét, novelláját attól függetlenül, hogy ez élete első írása, vagy lett légyen profi író. És ezen elvek szerint várjuk a hozzászólásokat is! Támogató, építő hozzászólásokra van szükség, s nem földbedöngölő, legyaluló kritikákra. Ha valami nem tökéletes, meg lehet azt szépen is fogalmazni, minek elküldeni a zsenge szerzőjét egyből melegebb éghajlatra. Le lehet szállni a magas lóról.
Ettől természetesen még nem kell szellemi dedóvónak lennünk, de a hangnem az minősít bennünket, és minősíti a trollt. És ha valaki minősíthetetlen, az kikerül innen. A közösség és az új látogatók érdekében. Ki szeretne olyan baráti körbe belépni, ahol egymást pocskondiázzák az emberek? Senki... épeszű - gondolom.
És ha valakinek nem tetszenek ezek az alapelvek, nem tetszik ez a közösség, nyugodtan továbbléphet, az internet hatalmas, bizonyára talál magának egy megfelelő társaságot.

Ilyenkor szokták mondani, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, de azért egy kis segítség a Wikipediából:
"Ha azzal vádolnak, hogy troll vagy, miközben te úgy érzed, hogy végig őszinte és jóindulatú voltál, fontold meg az alábbiakat:
- Ha az emberek azt mondják, hogy troll vagy, mert ezt meg ezt csinálod, akkor ne csináld azt meg azt.
- Lépj hátra. Hagyd félbe az ügyet egy hétre, hagyj időt, hogy mindenki lecsillapodjon, aztán gyere vissza, és próbáld meg higgadtan és ésszerűen megvitatni az ügyet.
- Fogalmazd át. Gyakran azért vélnek valakit trollnak, mert feltűnően ellenséges módon fogalmazza meg a nézeteit. Gondold át: szoktál-e rendszeresen szitkozódni vagy személyes támadásokat indítani? Szoktad-e azzal vádolni a veled ellenkező véleményen lévőket, hogy egy klikket alkotnak? Ha ezekkel felhagynál, az emberek valószínűleg kedvezőbben viszonyulnának hozzád.
- Engedj. Néha, bármennyire biztos vagy is az igazadban, a konszenzus azzal ellentétes lesz. Ha ez történik, ne ellenkezz. Talán nemsokára jön valaki más, aki újra felveti ugyanazt a kérdést, és ez alkalommal más lesz a vita végkimenetele.

Ha minden próbálkozásod ellenére továbbra is trollnak néznek, kísértést érezhetsz, hogy létrehozz egy új azonosítót, és újrakezdj, 'tiszta lappal'. Ez nem jó ötlet. Inkább állítsd vissza fokozatosan a bizalmat a régi nevedben, még ha ez eltart is egy ideig..."

És még egy pont, ez már saját kútfőből:
- Ne harapj bele a kézbe, amelyik enni ad neked! Magyarul: Troll, ne bántsd a tündéreket! ;-)

A cikket írta: matyómacsó

12 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: