újabb események régebbi események további események
00:20
lumsefoGopy regisztrált a weboldalra

Egyéni stílus

Látogatók száma: 98

Egyik kedves barátom kért meg segítségre írásaival kapcsolatban. Nem ő volt az első, sokaknak el szoktam mondani tanácsaimat... Lehet nem értek hozzá, de mint mérnök embernek mindenről, az írásokról is van elképzelésem. Remélem picit segítek, nem rontok!

Az "ívek" után jöhet a stílus.

- Hogyan lehet valakinek egyéni stílusa? - kérdezte a barátom. Nekem nincs vagy nem érzem, hogy az lenne - mondta.
Hm, hm...
Azt hiszem mindenkinek - aki ír - van egy egyéni stílusa. Csak ez vagy jobban eltér az átlagtól vagy kevésbé. Nyilván akiknek az átlagostól eltérő stílusuk van, azok érdekesebbek, különlegesebbek az olvasók számára, míg a sablonosak kevésbé.
Persze itt is lehet előny és hátrány... Egy-egy stílus amennyire valakinek bejön, másnak esetleg éppen annyira nem. Így az egyediséggel tulajdonképpen be is skatulyázzuk magunkat, - szűkítjük - az olvasótáborunkat. (Túl egyedi esetekben elérhetjük, hogy csak mi értjük saját magunkat(!))
Persze a skatulyákon túl is van élet, vannak azok, akik több stílusban is - kaméleon módjára - képesek írni. Ők a táborharácsok. Nekem azért ők a kedvenceim (persze ízlés dolga), én is közéjük tartozom.
A stílusváltás helyzetfüggően szükséges is lehet. Például egy írásnál a szereplők, az élethelyzetek igényelhetik az író tollának változtatását. Sokszor nem elég a golyóstoll, kell néha a töltőtoll is. Persze egy novellánál azért ritka, hogy egy íráson belül több stílust is felvonultasson az író. Bár ha autentikus akar lenni az ember, néha még szükséges is lehet; például egy részeg óvónő ábrázolása, lehet akár stílusidegen is, egy óvodai idill leírásánál.

Akkor nézzünk pár példát az oldalon előforduló - novella - írói stílusokra...

Egy hölgy, aki puha tollal ejti a betűket...
Ő olyan könnyeden jelenít meg érzéseket, életképeket, hogy az ember csak keresi a titkát és nem leli. Látszólag semmi különös nincs benne, és mégis. Amit nem értünk, hogy ha más írja ugyanúgy, akkor miért nem lesz olyan?!
Talán a letisztult megélés, a szeretet, amit ő bele tud tenni az írásaiba.
<Néha a kevesebb a több.>

Van aki magáról tud legjobban írni. Egyedien...
Hogy csinálja?
Egyesszám harmadik személyt használ. Szívesen használja az "Ő"-t ha magáról beszél. Távolságot tart saját magától, de minden esetben a harmadik személynek ad igazat.
<Minden szentnek maga felé hajlik a keze.>

Aki a humort is kontrázva játssza...
A stílus, amit ő képvisel, az egyik legszórakoztatóbb. Többnyire - saját - élethelyzeteket jelenít meg, szarkasztikus, ironikus néha pikírt humorral. Egy ironikus mondatot, ami másnál már a poén lenne, ő egy másikkal fűzi tovább, és amikor már azt hiszed, itt a vége - fogod a hasad a nevetéstől -, erre még egy rekontrával tudja folytatni.
<Poénból is megárt a sok. Nála rossz esetben, hascsikarásig fokozódik a humor. Jobb esetben, halálra röhögöd magad.>

Lány ki kaméLeona módjára szárnyal...
Ha akar ördög, ha akar angyal, metaforái, allegóriái mindig a helyén vannak. Megtalálja a mértéket való és valótlanság között. Ügyesen töreti össze veled a tükröt, amit eléd állít. Ha sír, vele sírsz, ha nevet, vele kacagsz...
<Olyan, mint a pillangók, akiket ő engedett ki a dobozból, szabad, és boldog.>

Az öniróni mesternője...
Stílusában benne van a könnyedség, a lazaság. Írásaiban tud úgy beszélni magáról, hogy az ember ne sajnálja. Jókat nevetünk csetlésein, botlásain. Minek mást a nevén nevezni, ha vannak számok, mondja. Persze tesz kivételt, magát nevén szólítja; naná, hogy egyesszám harmadik személyben.
<Amíg tudunk magunkon nevetni, addig nagy bajunk nem lehet.>

A naturalista-(szür)realista...
A publicisztikus - szerű - írásaiban a letisztult egyszerűség jelenik meg. Az írásai dramaturgiailag tökéletesen felépítettek. A sokszínűt is egyszínűen tudja festeni, de mégis, a szürkéből is kihozza a szivárványt. A lendülete elsöpör és közben megtart.
<Nála a sors nem egy játék, előre kirakott kockakő.>

Aki szerelmeset ír...
Ő az akinek az eszét elveszi a szerelem - néha a tolla hegyét is -, kívánja minden porcikájában, hogy szeressék. A szeretetéhségét írásaiban sem hagyja nyom nélkül. Képes feláldozni a dinamikát, az íveket egy naplementébe nyúló szerelmes csókért. Költői képei, metaforái viszont kárpótolnak bennünket mindenért...
<A betűi szállnak és szerelmes táncot járnak.>

Aki csak szexet ír...
Nála mindig ott a férfi, de mindig az ágyában. Ő kielégíti - olvasási - vágyainkat. Amit még várhatsz tőle, az biztos a pornográf címke. Stílusában azonban nem közönséges, érzékien tud olyan dolgokról írni, amit más közönségesre írna. A tintája illata is csábító, a csábítás nála mesterség!
<Ne háborúzz, szeretkezz!>

Akinek az őrület áll legjobban...
Betűi táncot lejtenek, pörögnek ezer fele. Az írásaiba az őrület jeleit rakja bele. De tudjuk, hogy csak megfontoltan vezeti olvasóit oda, ahol magunktól lenni sem mernénk, túl az ész határán. Képzelete szárnyal, vele elhisszük, hogy őrültek vagyunk... és szabadok, legalább egy percre.
<Ha az írása őrülten jó, akkor ő őrülten jól tud őrültet írni.>

Az érzelmek írónője...
Ha fájdalmat kell írni vagy szenvedést, esetleg szerelmet és boldogságot, akkor abban ő van otthon. Írásaiban érezni az érzelmek hullámzását. Ebben a látszólag könnyű - de valójában az egyik legnehezebb - stílusban, meg tudja tartani a mértéket. Tud visszafogottan érzelmes lenni. Sokszor szól egy közelállóhoz - kifele -, neki írja a történetét.
<Nála tényleg, a remény hal meg utoljára.>

A fantasy ura...
Ő az akinek a vámpírok a barátai. A fantáziája szárnyain vele együtt röpülhetünk égen, vízen, földön, tűzön és hegyen át. Az életképek megrajzolásánál precízen igényes. Az írásai szépen felépítettek, mesterien meg vannak írva. Nála egységben van a dinamika, stílus és dramaturgia. Figyel a legapróbb részletekre.
<A hideg szoba hátsófalába vert rozsdás kampókra felszögezve, köszörülte meg vérre éhező torkát...>

*És a végére hagytam azt az írót, akinek a stílusát nehezebb kiismerni, mert sokrétegűek az írásai. Hol egyszerű panelekből felépít egy palotát, hol fele annyi panelból dupla házat épít, hol egy lakótelepnyi anyagból egy csinos kis mézeskalács házikót rak össze. Mindenkinek ír, és az írásai minden színvonalú olvasójának tanulsággal szolgálnak.
<A tanulságait mindenki érti, csak mást érthet ki belőlük.>

Ha így szépen végigmentünk az íróinkon (aki kimaradt meg ne sértődjön (!), csak az én agyam se káptalan), akkor végezetül egy utolsó stílustanács:
<Egy jó írás nem baj, ha stílusos, az se, ha autentikus, de ha elkerülhető, ne legyen eklektikus!>

Elfáradtam...
Ha nem válaszolok, ne aggódjatok, nem haltam meg.
Nyaralni vagyok.
Sziasztok!

.
/* Saját jellemzésem Nem Tom barátom tollából fakasztottuk./

A cikket írta: Pinokkió

9 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Nem voltam belépve, de bejöttem...tényleg jól összeszedted,én jól felismertem magam sok helyen, de a kedvenc mondatom ez:

" Nekem azért ők a kedvenceim (persze ízlés dolga), én is közéjük tartozom."

Nem, nem ego a mondat ;-))) én is a kedvenceim közé tartozok ;-)))
Szia Pinokkió!

Tanultam a cikkedből. Köszönöm, hogy megírtad.

Szép napot! :)

Inga

megtekintés Válasz erre: Bianka

Nahát, visszajöttél? Nagy üdvözlet neked!:)

Igen! Rövid időre.

Üdvözöllek!

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

Egyébként talán valami realista publicista vagy, amit fűszerezel némi humorral és kellemes táj- és saját "fejlesztésű" szavakkal, mondatokkal... "lajtos", "ölcsi"...
És azért vagy nehezen behatárolható, mert még nagyon változik a stílusod, te még keresed magad. Az első írásaid teljesen mások voltak, mint a mostani letisztultabbak:-)
Puszi,
Pinokkió

Okés köszönöm! Puszik Orsolya

megtekintés Válasz erre: Orsolya

Jó rendben, most már kíváncsibb vagyok mint eddig, viszem a skatulyát is, vagy a gyufásdobozt jó?

Puszik Orsolya

Egyébként talán valami realista publicista vagy, amit fűszerezel némi humorral és kellemes táj- és saját "fejlesztésű" szavakkal, mondatokkal... "lajtos", "ölcsi"...
És azért vagy nehezen behatárolható, mert még nagyon változik a stílusod, te még keresed magad. Az első írásaid teljesen mások voltak, mint a mostani letisztultabbak:-)
Puszi,
Pinokkió

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

Szia Orsolyám!
Te egy komplexebb eset vagy (de vagytok így még páran, akiket nehéz skatulyába gyömöszkölni). Nem mindenkit sikerült pontosan behatárolni, és nem is ez volt a szándékom. Majd priviben beszélünk!
Puszi,
Pinokkió

Jó rendben, most már kíváncsibb vagyok mint eddig, viszem a skatulyát is, vagy a gyufásdobozt jó?

Puszik Orsolya

megtekintés Válasz erre: Zaríta78

Szia! Fantasztikus, hogy egy csokorba összeszedtél mindannyiunkat. Jó volt olvasni...Vajon én melyik kategóriába tartoznék?

Élményekkel teli szép nyaralást kívánok!:)))))

Zaríta

Szia Zarita!
Ez a skatulyázás némileg szögletesítése a dolgoknak. Pár írót kiemeltem, akiket már régebb óta ismerek és olvasok. A magad kategóriáját (stílusát) neked kell megtalálnod! Ezek ötletet adhatnak, hogy miket lehet..., de ezen túl is sokfélét el tudok képzelni!
Köszi!
Üdv,
Pinokkió

megtekintés Válasz erre: Szabó Katalin

"A stílus maga az ember": Buffon, a híres francia természettudós állítása.
Az általad bemutatottak árnyalatok; között meg kellene, meg kell(!) találni azt a tisztességes, korrekt nyelvhasználati módot, amely nem sérti mások érzékenységét és mindenkor megfelel a művelt magyar ember igényeinek, szokásainak és az elfogadott szabályoknak.
Jó volt olvasnom Téged ezt még el kell mondjam!
Jó pihenést! kata

Szia Katalin!
Igen, ezek csak árnyalatok... és még messze nem minden, csak a barátomnak, aki kért -és mint utólag kiderült a lányomnak is-, jó kis kiindulás lehet ahhoz, hogy megtaláljanak valami egyéni hangot. Lehet nem is ezek közül, de elgondolkozhatnak a lehetőségeken.
Köszi a dicséretet!
Üdv,
Pinokkió

megtekintés Válasz erre: Gyuri

Szerintem a magad igazolására állítottad össze ezt az egyveleget.Zavarosnak vélem,s nem értem,miért kell önigazolás céljából másokat ...skatulyázni.
--Szórít a doboz?--

Tisztelettel,gyuri (k.bet.szándékos)

Kedves Gyuri!
Erre nem tudok mit mondani:-( Végigszomorkodtam a nyaralásom, és azon agyaltam, mit írjak neked.
Talán...
Nehéz magunkat adni, talán a legnehezebb. Én csak ennyit teszek, nem álszenteskedem, tehetném. Ezért van, hogy megköveznek. Ezt is vállalni kell!
Igaz tisztelettel,
Pinokkió

megtekintés Válasz erre: Orsolya

Szia Pinokkió! Ha visszajöttél a nyaralásból elmondod Én hova tartozok.....???? Lehet sehova....

Nagyon jó amúgy teccet! Jó pihenést!

Millió pusz Orsolya

Szia Orsolyám!
Te egy komplexebb eset vagy (de vagytok így még páran, akiket nehéz skatulyába gyömöszkölni). Nem mindenkit sikerült pontosan behatárolni, és nem is ez volt a szándékom. Majd priviben beszélünk!
Puszi,
Pinokkió

megtekintés Válasz erre: Bianka

De kedves tőled, hogy így összeszedtél minket. :):):)

Nagyon kellemes pihenést, sok vidámságot, lazíts egy nagyot!:)

U.i.: én melyik voltam?

Egy panelkaméleon? :)

Szia Bianka!
Összeszedés félig sikerült... Te melyik? Találd ki! Hihi;-)
Lazítás megvolt:-)
De még 1 hetet elmegyünk, csak picit visszajöttünk dolgozni:-(((
Üdv,
Pinokkió

megtekintés Válasz erre:

Szia Pinokkió!

Köszönöm... :)
Jó pihenést Nektek!!! :)

Ada

Szia Ada!
Megvolt, és még lesz egy kis szünetel még 1 hét!
Puszi,
Pinokkiócsalád

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Szia Pinokkió!

Sok jó írásod közül talán ezt élveztem a legjobban. Biztosan azért, mert könnyed, érthető és világos ez az elemzésed, amiben igaz, hogy nem találtam magam stílusára - ha egyáltalán van ilyenem -, de nem is ez a lényeg. A felsorolt stílusok közül viszont sokakra ráismertem. :-)
Ja, és teljesen igaz a rád vonatkoztatott elemzés. Tényleg így van, ahogy mondja. Néha, a legtöbbször, félve közelítem meg az írásaidat. Vajon biztosan azt akartad írni, amit kiéreztem belőle?

Puszi,
Éva

Jó nyaralást kívánok!

Szia Éva!
Örülök, hogy értelmeset is tudok írni;-) Nem mindig sikerül!
Üdv,
Pinokkió
Szia! Fantasztikus, hogy egy csokorba összeszedtél mindannyiunkat. Jó volt olvasni...Vajon én melyik kategóriába tartoznék?

Élményekkel teli szép nyaralást kívánok!:)))))

Zaríta
"A stílus maga az ember": Buffon, a híres francia természettudós állítása.
Az általad bemutatottak árnyalatok; között meg kellene, meg kell(!) találni azt a tisztességes, korrekt nyelvhasználati módot, amely nem sérti mások érzékenységét és mindenkor megfelel a művelt magyar ember igényeinek, szokásainak és az elfogadott szabályoknak.
Jó volt olvasnom Téged ezt még el kell mondjam!
Jó pihenést! kata
Szia Pinokkió! Ha visszajöttél a nyaralásból elmondod Én hova tartozok.....???? Lehet sehova....

Nagyon jó amúgy teccet! Jó pihenést!

Millió pusz Orsolya

megtekintés Válasz erre: Gyuri

Szerintem a magad igazolására állítottad össze ezt az egyveleget.Zavarosnak vélem,s nem értem,miért kell önigazolás céljából másokat ...skatulyázni.
--Szórít a doboz?--

Tisztelettel,gyuri (k.bet.szándékos)

Nahát, visszajöttél? Nagy üdvözlet neked!:)
Szerintem a magad igazolására állítottad össze ezt az egyveleget.Zavarosnak vélem,s nem értem,miért kell önigazolás céljából másokat ...skatulyázni.
--Szórít a doboz?--

Tisztelettel,gyuri (k.bet.szándékos)
De kedves tőled, hogy így összeszedtél minket. :):):)

Nagyon kellemes pihenést, sok vidámságot, lazíts egy nagyot!:)

U.i.: én melyik voltam?

Egy panelkaméleon? :)
 
Szia Pinokkió!

Köszönöm... :)
Jó pihenést Nektek!!! :)

Ada
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: