újabb események régebbi események további események
06:54
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:18
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
14:10
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Kutatók éjszakája 2011-Miskolc

2011. szeptember 24. - Látogatók száma: 49

Tegnap volt a kutatók éjszakája. Jövőre -tanulva az ez évi bakiból- hamarabb odaérünk, ugyanis így sok érdekes programról lemaradtunk. Viszont még így is volt izgalomban részünk. Egészen 23:30-ig tartotta nyitva kapuit az egyetem az érdeklődők előtt.

Az idén további helyszínekkel bővült a pénteken megtartott Kutatók Éjszakája programsorozat. Szinte lehetetlen vállalkozásba fogott, aki az összes helyszínt és attrakciót meg szerette volna tekinteni. A Miskolci Egyetem minden évben kapcsolódik az országos programhoz.
Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló eseménysorozat célja a kutatói életforma és a tudomány népszerűsítése. Így az egyetemi rendezvények igyekeztek közel vinni a tudományt, a tudományos gondolkodást az egyetem potenciális hallgatóihoz.
Az egyetem valamennyi kara részt vett a programban, a teljesség igénye nélkül felsorolva volt robotautó-verseny, virtuális boncolás, orgonakoncert, matematikai játszóház, dramatizált krimi előadása. Víztaszító labirintusban menekülő esőcsepp, a lepkék szivárványszínének titkai, nanométerekben mérő/számoló futópad – ilyen és ezekhez hasonló érdekességekkel ismerkedhettek meg a látogatók az MTA interaktív, mobil kiállításán, amely a nanovilág hétköznapi csodáit mutatta be miskolci Bay Intézet parkolójában. Benn a nanovilág megismerésén túl többek között az Első Miskolci Lions Klub számítógépét próbálták ki sokan, a vakok és gyengénlátók számára készült program segítségével a sérült embereket is hozzásegítik az informatika használatához. Az egyetem és e külső helyszínek között különleges buszok – egy amerikai iskolabusz és a miskolci közlekedési vállalat oldtimer autóbusza – szállította ingyenesen az érdeklődőket.

/Forrás: http://www.boon.hu/kutatok-ejszakaja-megtobb-helyszinen/1798113 /

Programok, melyekre még "befértünk":
Elektromobil bemutató
Nem csak szimulálunk!
Testünk titkai
Olvadék motor
Megszelídített villámok
BOSCH járműbemutató
Látványos kémiai kísérletek
Jöttünk, láttunk, szeletelünk
A “kíméletes” röntgenvizsgálatok
Virtuális boncolás és más
Robotvezérelt LEGO autóverseny

Az elektromobilokat sajnos kipróbálni már nem volt lehetőségünk, de a látvánnyal is beértük, tanulmányozhattuk működését. A szimulációs programok nagyon érdekesek voltak, 3D-ben már bármit leszimulálnak :). Láthattunk tornádó működést, gömböt stb-t. Körbetapogathattunk egy homokból készült talán motorbelső inverzt. Hova fejlődik a technika?
A testünk titkai, virtuális boncolás keretei között, darabokra szedtük "magunkat".
Olvadék motor c. program...mindenféle áltudományos magyarázatot mellőzve, mert nem értek hozzá, lényege, hogy a mágnesesség révén a motorban az olvadék veszi át a forgórész szerepét.
Megszelídített villámok és a Teszla féle kísérletek, "rázós" volt :).
A BOSCH-nak hála egy teljes szerszámpark a lábunk előtt hevert. Kipróbálhattuk, szétszedhettük, összerakhattuk, csodálhattuk, hallgathattuk a gépeket. Legjobban az aprítójuk tetszett, ami kb. a derekamig ért. Mellé álltam, mire megkérdezte a "bennfentes" fiatalember, hogy kipróbálnám-e. Mire én: ez olyan horrorfilmes hulladaraboló? Mire Ő, persze, de ez azért jobb, mert ha elakad a kulcscsontja, a piros, majd sárga gombbal orvosolható :D Isteni volt, persze az előbbi csak morbid poén volt és faágakat és egyebet aprítottunk vele.
A kémiai kísérletek során volt bumm, durr, meg egyebek, no meg krumplik által működtetett pici LED-es óra. A jöttünk, láttunk szeleteltünk és a kíméletes röntgenvizsgálatok standnak hála, bepillantást nyerhettünk az orvosi képalkotó diagnosztika, és a modern kori röntgenezés birodalmába. A robotvezérelt LEGO autóverseny kifejezetten izgalmas volt, főleg, mint utolsó program 11 és féléjfél között. Nekem leginkább egy nagy gyártósori robotkarhoz hasonlított a gép, komoly biztonságtechnikai elemekkel, ütés/törés álló üvegkalitkában, melyet egy Windows alapú szoftverrel működtetett valamilyen László :) A tudomány mókás keretek között, érdekesen a kíváncsi tekintetek előtt. Így foglalnám össze. Felettébb élvezetes nap volt.

A kutatók éjszakája után, ha már egyetem akkor roki :) Elmentünk csörögni a Rockwell-be, amit én egy kis viselkedéskutatással, megfigyeléssel fűszereztem, az est szelleméhez ragaszkodva:D Nagyon jókat derültem, majd elszomorodtam némely nőtársam viselkedését, s annak okát kutatva. De ez van. Ettől szép az élet. A változatosság gyönyörködtet.

A cikket írta: Zsizsik

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2011. szeptember 25. 13:25
Szia Zsizsik!

Ez nagyon komoly cikk, köszönjük!

Pussz, Tündér
 
2011. szeptember 24. 22:41
Jó lehetett. :)
2011. szeptember 24. 22:14
Nagyon érdekes Zsizsik! :)

A kép pedig zseniális! :))))
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: