újabb események régebbi események további események
00:20
lumsefoGopy regisztrált a weboldalra

Apukám

Látogatók száma: 26

Az egyetlen családi képen apánk, anyánk vállára hajtva a fejét összezárt szájjal mosolyog.

Érdekes! Nincs az esküvőjükről kép! Ez csak most tűnt fel, ahogy visszagondolok. Apánk vámosi legény. A fényes szelek korszakban volt fiatal. Kitűnő gépszerelő volt, és most ami eszembe jut ezzel kapcsolatban az az, hogy egyszer moziba vitt minket, a két lányát.
Akkoriban nem jártak olyan sűrűn a buszok a város széléről. Ott topogtunk a megállóban, várva hogy megérkezzen a mostaniakhoz képest kicsi tömegközlekedési eszköz. Kocka alakú járgány, csatlakozva rá egy másik pótkocsi is. Négy megálló után lerobbant!
Apánk rögtön felugrott, kibújt belőle a szerelő. A sofőrrel tanakodtak a bajon, majd apánk a busz alá mászott. Igen, úgy ahogy volt, ünneplő ruhában! A mai napig előttem van a kép! Csak a cipőjét látjuk ami tiszta és fényes, mert anyánk indulás előtt bokszolta ki. Nemsokára sofőr felugrott a buszra és elindította a motort. Az nagy buffogás után elindult.
Utána nem sokkal mi is elindultunk haza, mert apánk ünneplője csupa por és olajfoltos volt. :( De az a nyomorult busz az bezzeg ment tovább! :)) Teli vidám utasokkal, akiknek nem kellett begyalogolni a városba hat kilométert.
Anyánk, amikor meglátta, sírva fakadt és rettentően összeveszett vele! A mai napig utálja a vizes, olajos ruhaszagot.
Akkoriban nem nagyon lehetett banánt kapni. Apánk egyszer délután jött haza. A kabátja alól előhúzott egy szem banánt.
- Jé! Banán! - szólalt meg a nagyanyám őszinte ámulattal. Felkarikázták és mindenki kapott egy karikát. :)
Nagyapánk nem kommentálta a gyümölcsöt, de nagyanyánk felháborodott.
- De hiszen ennek tökíze van!
Lehet, hogy ez miatt, de ez a gyümölcs sosem lett a kedvence.
Általában késő este hallottuk meg a motorja berregését. Abdán a Tsz-ben javítgatta a traktorokat, kombájnokat. Volt, hogy Vasárnap délután jött érte a műhelyautó, mert valami kisvárosi fejes autója lerobbant és nem tudták megjavítani.
A hétvége azzal telt, hogy otthon az udvaron szétszedte a motort és alaposan átvizsgálta, átjavítgatta. Emlékszem, sokszor beszólt, adjunk neki itatóspapírt. Ráfektette a szerszámra és egy kalapáccsal addig ütögette körbe, a szétszedett valamilyen alkatrész szélét, amíg ott feküdt egy milliméterre pontos tömítés. :)))
Aratás idején, szó szerint csak hébe - hóba láttuk, mert mire hazaért, mi már rendszerint aludtunk. Amikor hazajött az arca, a haja, a ruhája szürke volt a búzapehelytől. Csodálkozva mesélt az első amerikai kombájnról! Rádió van benne, meg klímaberendezés! Mit ki nem talál ez a rafinált amerikai! :))))
Mire vége volt az aratásnak, apánk az utolsó csavarig ismerte az amcsi gépet! És ami a lényege volt a dolognak, pontosan tudta, hogy a tönkrement amerikai alkatrész helyett, melyik hazai vagy KGST-beli ország által gyártott alkatrész jó a gépbe!
Már akkor sem volt fiatal, amikor összejöttem a mostani párommal. Otti akkoriban egy japán gyártmányú, hét és feles autószállítóval járt. Bécs után leromlott a gép! Az osztrák szerelő közölte velünk, hogy vessünk keresztet, mert ehhez nem fogunk Európában alkatrészt találni! Felhívtuk apámat, és a párom elmondta, mi a fenét keresünk a géphez. Apánk kis gondolkodás után felelt.
- A Kamaz generátora jó lesz hozzá!
És tényleg jó volt hozzá!
Honnan tudta?? Soha életében nem látott japán gépet! :))

A cikket írta: Babenko

6 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Nagyon szépen írsz Babó !
Jó így olvasni az édesapádról.

puszillak
Ahogy írsz a édesapádról, mintha szegény apámról írnál. :(( Ö volt ilyen aranykezű ezermester. Isten nyugosztalja! Már hat éve meghalt. :(((((
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: