újabb események régebbi események további események
13:19
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
13:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
23:09
Tündér módosította a naplóbejegyzését
23:09
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
23:06
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
00:10
Publicbady regisztrált a weboldalra

Iszapdemagógia

Látogatók száma: 96

A Földet nem szüleinktől kaptuk, hanem unokáinktól vettük kölcsön - tartja az indián közmondás, mivel azonban "Unokáinktól vettük kölcsön" rovat nincs, ezért került ide ez a cikk.

Nem kell ecsetelnem a legutóbbi szörnyű magyarországi katasztrófát, a vörösiszap kiömlését. Irtózatos, rettentő dolog a legkülönbözőbb emberi, természeti szinten, nem akarom szavakba önteni. Nem is lehet.
Hál' Istennek ismét megmozdult az ország, segíteni akar minden jóérzésű ember. Már itt a Feleségek.hu-n is elindult a szerveződés, a média által ismertetett egyik adományozási módszer mögé állva Boszorkány arra kér bennünket, hogy ne csak pénzt, hanem gyerekruhákat, fehérneműket, zoknikat stb. is küldjünk Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely áldozatainak. Ez így szép és jó.

De!

De leírodott egy mondat e cikkben, miszerint: "Nem igazán érdekelnek felelősök, egyéb média nyavalygás." Engem meg nagyon is érdekelnek!!! A nyavalygó média - amely most szerintem aránylag normálisan kezeli a kezelhetetlent - megmutathatná mire is való valójában. Arra, hogy hatalmával legyőzze a hatalmasokat, és elénk tárja, kik a felelősök.
Persze félő, hogy megint meg fogják úszni, mint ahogy mindent meg lehet úszni ebben az országban pár millió forint felett. Az elmúlt évtizedeknek pont ez a fajta közös hozzáállása kényszerítette Boszorkányt Angliába, és akkor ennek lesz ő bújtatva élharcosa?! Velünk mindent meg lehet csinálni?

A tározó tulajdonosai Magyaroszág leggazdagabb emberei közül valók, milliárdosok egytől egyig. Vicc, hogy szinte álruhába bújva jelentek meg a sajtótájékoztatón, minden felelősséget elhárítva magukról. (Már elnézést, kérdem én, ki a fenéé volt ez a kóceráj!!!) Ám a nagyobb vicc az, hogy munkanéküli asztalos barátom, akinek a felszámolt cége több százezer forint jogos fizetéssel tartozik, aki napi szinten azért küzd, hogy tudjon ételt rakni az asztalra gyermekének, akinek felesége diplomái ellenére sem tud elhelyezkedni, szóval ő eleresztett tíz sms-t a károsultak javára, míg nagyjaink sunyin guborognak szorgosan összeharácsolt vagyonuk fölött, amit nem mellesleg ebből a jutányosan megszerzett vállalkozásból szedtek ki... Szégyen!

Szóval érdekes, hogy újfent nekünk kell összedobni azt, amit ez a két-három ember, ha nem is mellényzsebből, de nagyobb megingások nélkül ki tudna fizetni. Abban biztos vagyok, hogy kevésbé éreznék meg, mint barátom a tíz darab sms-t. Sajnos.
Féreértés ne essék, nem az egyéni adományozás ellen vagyok. Sőt! Tegye azt meg mindenki lelkiismerete szerint, szükség van arra, hogy ez az ország kimutassa, milyen erős közösség is tud lenni, de járjanak már elől végre egyszer nagyjaink is, kivált, ha még érintettek is a kérdéses ügyben! Kövessék Soros György példaképük példáját, aki 1 millió dollárt ajánlott fel a károk enyhítésére úgy, hogy neki aztán tényleg köze nincs ehhez az üzlethez - gondolom én! (...)

A Földet nem szüleinktől kaptuk, kezdődik a mondás, de amit ezek az "úriemberek" kaptak, annak ők rossz örökösei. Meg kellene nevelnünk őket...

Az egyszerűbb most viszont az, ha asztalos barátom mintájára te is segítesz párszor 200 forinttal: hívd a 1749-es számot, vagy küldd az "ISZAP" szót sms-ben ugyanerre a számra.

De aztán kezdjük el végre a nevelést...

__________
(Fotó: CNN/AFP/Getty Images)

A cikket írta: matyómacsó

7 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Mai hír az origo.hu-n: "Öt éven át évi 300 millió forintot, összesen másfél milliárd forint kártérítést fizetne a Mal Zrt. a két héttel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa károsultjainak - mondta Tolnay Lajos, a Mal Zrt. elnöke a Borsodonline-nak. Az igazgató szerint a felelősség ügyében egyelőre nem lehet pontos véleményeket alkotni, de az emberi tragédiákat valahogy mégis kezelni kell, ennek más módja nincs, mint a kárpótlás és kártalanítás. Tolnay szerint felkészültek arra, hogy a megsérültnél négyszer biztonságosabb, már meglévő tározóba helyezik el a vörösiszapot."
1. Úgy olvastam valahol, hogy a teljes kár (környezeti, személyes) akár a 20 milliárdot is meghaladhatja. Ehhez képest 5 év alatt 1,5? Hát...
2. Pozitívum viszont, hogy két hét alatt csak rájöttek, morális kötelezettségeik is vannak. :-P
3. És az utolsó mondat: már most is van egy négyszer biztonságosabb tárolójuk! Miért volt szükség ilyen erős tároló építésére, ha a régi biztonságával szerintük nem volt gond?
Szerintem, a felelősség az ilyen dolgokért valahol közös is.
Amit az ember a Földdel tett,sajnos az maga katasztrófa.
Persze, én is hívtam ezt a számot,ez természetes.
Amíg az egész emberiség nem lesz "környezetvédő,"sok jót már nem várhatunk.
Princus
Az adományok gyűjtése szépen halad, megmozdult az ország. Nekem egy adat ütötte meg a szememet. A Vöröskereszt adományvonalára átlagban napi 110.000 db sms vagy telefonhívás érkezett. A Megasztár szombati pár órás adására (mikoris párhuzamban ment vele az erősebb X-Faktor) 56.500...
Sziasztok!
Szerintem ez a "jogosulatlan haszonszerzés" tipikus esete,
simán el kell a tulajoktól venni az ezzel a tevékenységükkel szerzett vagyonukat!
Pinokkió
Szia matyómacsó!
Ahhoz képest, hogy ez az első cikked, jól felkavartad az indulatokat, félreértés ne essék, nincs ezzel semmi bajom, csak azt nem értem, ha mindenki ugyanazt szeretné, csak másképp fogalmaz, akkor miért kell ennyire el.....vulnia a "beszélgetésnek"? Vagy talán """"""""""" nem vagyunk egy""""""" hullámhosszon?
Maresz

megtekintés Válasz erre: boszorkány

Bármikor bajban voltam, csak a többi bajban levő értette azt meg....ne legyél már naiv.... vagy legyél, csak ne velem példálózz. Én akkora szarban vagyok, hogy elképzelni sem tudod és mégis a nyakamba vettem ezt is. Nem kellett volna. Valakitől ezt hallottam ma: "szarral ne foglalkozz! legyél önző állat!" Neki mondta ezt valaki, mert ő is olyan, mint én. Na, akikről te beszélsz, azoknak ez szentírás....Vita részemről lezárva, nem egyről beszélünk....
Adtam is egy csillagot. Meg kell indokolnom. Íme: Nem lehet nullát adni.

Szevasz Boszorkány

Amint látom szimpatikusra veszed a figurát.
Igenis azonnal rá kell mutatni a felelősökre. Már csak azért is, mert ha nem ezt tesszük, holnap már külföldön folytatják a kártékonykodást. Nem lehet azt mondani, hogy most ez nem fontos. Próbáld a károsultaknak megmagyarázni, hogy nem fontos ki vitte őket a romlásba. Mondd nekik, hogy majd egyszer lesz egy tárgyalás, majd utána még tíz, és ki fog derülni, hogy a portást rúgják ki, mert nem jelzett a süket kutyája, hogy átszakadt a gát. De azt is mondd meg nekik, hogy a kártérítést biztosan megkapják majd tőle, de csak a fizetésének az 50%-at tudják egyszerre levonni, ezért mindenki várjon nyugodtan a sorára.
Azokat az embereket igenis érdekli, hogy kik a felelősek. Közbe-közbe az is ki fog derülni, hogy ki mérgezte a kútjaikat arzénnal.
Gusztustalannak tartom továbbá, hogy a cikkre egyest adtál, az indoklásod pedig botrányos.
Ha most lehetne osztályozni a hozzászólásodat, akkor te megkapnád az egyest, és indoklom is, mert nullát nem lehet adni.
Ami viszont tetszett, hogy milyen rusztikusan teli szarral adod elő a mondanivalódat.
Tamás
 
Csak halkan szólok hozzá...segítség van. A karitatív szervezetektől, és a szívvel-lélekkel rendelkező emberektől.
Felelős is van, minden bizonnyal. Ám, hogy az "elmarasztalás" majd kimerül egy "irgum-burgum" - ban, azt sejtem...

megtekintés Válasz erre: matyómacsó

Nem egy malomban őrlünk. Te a jogról beszélsz (erről én nem akarok vitatkozni, bár megvan a véleményem), mi többiek pedig az erkölcsről.

Azt pedig, hogy a tulajdonosoknak nem volt idejük felajánlást tenni, ne is említsük: Amerikából Soros Györgynek volt, George Patakinak szintén... :-(

A tulajdonosi körről egy cikk háttéranyagnak: http://www.origo.hu/itthon/20101007-iszapkatasztrofa-a-mal-zrt-tulajdonosai-tolnay-lajos-bakonyi-arpad-petrusz.html

A három tulajdonosnak összesen 56 milliárd forint a vagyona...
(Tudom, nem szabad tőlük sajnálni, és nem várhatjuk el tőlük jog-osan!, hogy ezt feláldozzák, de azért érzékeltetni szerettem volna a nagyságrendeket.)

Szia Matyó!

A cikket, mire hivatkoztál elolvastam. Azért az egy kicsit furcsa, hogy egyből politikai összefüggéseket keresnek, mikor azt is lehetne vizsgálni, hogy az államnak (minisztériumoknak, önkormányzatnak, megyei közgyűlésnek stb) van-e felelőssége.
Biztosítás? Miért nem írják elő rendeletekben a kockázatviselés alsó határát? Ellenőrzik ezeket?
Tudod, mi érdekel még engem, hogy a helyreállítási munkák, a védekezés kinek lesz üzlet?

Pitt
Matyómacsónk! Igazad van és elnézést, ha beleszóltam okés? Üdvözletemet küldöm neked Orsolya

megtekintés Válasz erre: Orsolya

Kedves Mindenki! Borzalmas ami történt sőt felfoghatatlan, a amint hallom valami újabb gátszakadás alakulhat ki, mert máshol is szivárog....! Nem tudom ti hallottátok-e? Szívből remélem, hogy nem így lesz! Annyi szenvedés van az embereken borzalmas perceket élhetnek át mi, akik ugyan együtt érzünk s próbálunk segíteni, szerintem ne egymást marjuk, olyan rövid az élet nem gondoljátok? Ki ki a maga módján próbáljon segíteni, mindannyiótokat tisztellek s nem beleszólni akarok az esetleg vitátokba, hanem gondoljunk bele abba hova vezet a vita? Megoldáshoz biztos nem!Ne harapjátok le a fejemet jó! Én ilyen vagyok, üdvözletemet küldöm mindekinek! Orsolya

Kedves Orsolya!

A vita tényleg nem vezet sehova, mert nem is tudom miről vitatkozunk. Hisz mind a ketten ugyanazt akarjuk, segíteni az áldozatokon és elszámoltatni a felelősöket.

Üdv,
MM

megtekintés Válasz erre: boszorkány

Bármikor bajban voltam, csak a többi bajban levő értette azt meg....ne legyél már naiv.... vagy legyél, csak ne velem példálózz. Én akkora szarban vagyok, hogy elképzelni sem tudod és mégis a nyakamba vettem ezt is. Nem kellett volna. Valakitől ezt hallottam ma: "szarral ne foglalkozz! legyél önző állat!" Neki mondta ezt valaki, mert ő is olyan, mint én. Na, akikről te beszélsz, azoknak ez szentírás....Vita részemről lezárva, nem egyről beszélünk....
Adtam is egy csillagot. Meg kell indokolnom. Íme: Nem lehet nullát adni.

Nem igazán értem frusztrációdat, hisz igazat adtam neked abban, hogy közösen kell megsegítenünk a károsultakat. Egy dologba kötöttem bele csupán, hogy ne foglalkozzunk most a felelősökkel. Szerintem mehet egyszerre a kettő PÁRHUZAMOSAN.

És a felelősök keresésére szükség is van ebben a következmények nélküli országban, mert ha valaki felelősen gondolkozik, akkor ilyenkor segít a bajban, de legközelebb meg is előzi azt. (Épp úgy, mint Vdodi barátja esetében: igenis, a gázoló viselhetne valamilyen jellegű anyagi felelősséget is, arról nem is beszélve, hogyha felelős ember lett volna, nem ül be alkoholittasan a volán mögé - ezt csak azért szúrtam ide, mert annál a cikknél is megszólítottál.)

A csillagod meg nem zavar, szerintem jelen esetben téged minősít. :-P
Kedves Mindenki! Borzalmas ami történt sőt felfoghatatlan, a amint hallom valami újabb gátszakadás alakulhat ki, mert máshol is szivárog....! Nem tudom ti hallottátok-e? Szívből remélem, hogy nem így lesz! Annyi szenvedés van az embereken borzalmas perceket élhetnek át mi, akik ugyan együtt érzünk s próbálunk segíteni, szerintem ne egymást marjuk, olyan rövid az élet nem gondoljátok? Ki ki a maga módján próbáljon segíteni, mindannyiótokat tisztellek s nem beleszólni akarok az esetleg vitátokba, hanem gondoljunk bele abba hova vezet a vita? Megoldáshoz biztos nem!Ne harapjátok le a fejemet jó! Én ilyen vagyok, üdvözletemet küldöm mindekinek! Orsolya

megtekintés Válasz erre: matyómacsó

A szándékod természetesen nemes, de szerintem nincs igazad abban, hogy elmaradt volna a segítség. Vagyis inkább, hogy ne indult volna el. A média és számtalan egyéb fórum folyamatosan ismertette ennek lehetőségeit. A Vöröskereszt honlapján olvasom, hogy alig több mint két nap alatt 420 ezren hívták vagy küldtek sms-t a 1749-re! Ha jól tudom Ajkára is rengeteg segélycsomag érkezett. A problémám nekem az, hogy ismét a kisemberek jeleskednek az adakozásban - tisztelet a néhány külföldi(!) felajánlónak.
A felelősök pedig - bocsánat, a jogászok ebbe bele fognak kötni :-) -, az általam vélelmezett jogi felelősök (nem kellő szakmaisággal elvégzett vizsgálatok, szemtanúk állításai, miszerint már repedt volt a gát, a mérhetetlenül alulkötött felelősségbiztosítás, stb.), akik ugyanakkor mindenképpen erkölcsi felelősök, nem tesznek semmit.
A magyar módszerváltás mutyizásain mérhetetlenül meggazdagodott "elit" mikor veszi már ki a részét az ilyen, gyakorlatilag a nemzetet érintő katasztrófák következményeinek enyhítésében (kivált, mikor még érintettek is)?! Minden alkalommal te, én és a töbi kisember adakozzon?
Igazad van, lassú a segítség, de mire egy ország beindul, ahhoz idő kell. Az említett 420 ezer sms 84 millió Ft két nap alatt. Mennyi idő kellett volna ahhoz, hogy ezek az úriemberek mondjuk elsőre 500 millát (ismert összvagyonuk 1%-a!) felajánljanak gyorssegélyként? Költői volt a kérdés...
Én erre szerettem volna felhívni a figyelmet ezzel a cikkel.

Bármikor bajban voltam, csak a többi bajban levő értette azt meg....ne legyél már naiv.... vagy legyél, csak ne velem példálózz. Én akkora szarban vagyok, hogy elképzelni sem tudod és mégis a nyakamba vettem ezt is. Nem kellett volna. Valakitől ezt hallottam ma: "szarral ne foglalkozz! legyél önző állat!" Neki mondta ezt valaki, mert ő is olyan, mint én. Na, akikről te beszélsz, azoknak ez szentírás....Vita részemről lezárva, nem egyről beszélünk....
Adtam is egy csillagot. Meg kell indokolnom. Íme: Nem lehet nullát adni.

megtekintés Válasz erre: boszorkány

Nem úgy értettem, hogy nem érdekelnek a felelősök...MOST ÉPPEN EBBEN A PILLANATBAN nem ez a legfontosabb...az első cikkek sohasem arról szólnak, hogy segítsünk. Megtörtént és ez borzasztó és számomra az is, hogy elkezdődik a marcangolás, az ujjal mutogatás, a segítség meg elmarad....
Persze, hogy minden felelőst egy hétig ültetnék az iszapjában és elvenném a vagyonát stb, de én nem erről akartam írni. CSAK segíteni akartam....innen is....

A szándékod természetesen nemes, de szerintem nincs igazad abban, hogy elmaradt volna a segítség. Vagyis inkább, hogy ne indult volna el. A média és számtalan egyéb fórum folyamatosan ismertette ennek lehetőségeit. A Vöröskereszt honlapján olvasom, hogy alig több mint két nap alatt 420 ezren hívták vagy küldtek sms-t a 1749-re! Ha jól tudom Ajkára is rengeteg segélycsomag érkezett. A problémám nekem az, hogy ismét a kisemberek jeleskednek az adakozásban - tisztelet a néhány külföldi(!) felajánlónak.
A felelősök pedig - bocsánat, a jogászok ebbe bele fognak kötni :-) -, az általam vélelmezett jogi felelősök (nem kellő szakmaisággal elvégzett vizsgálatok, szemtanúk állításai, miszerint már repedt volt a gát, a mérhetetlenül alulkötött felelősségbiztosítás, stb.), akik ugyanakkor mindenképpen erkölcsi felelősök, nem tesznek semmit.
A magyar módszerváltás mutyizásain mérhetetlenül meggazdagodott "elit" mikor veszi már ki a részét az ilyen, gyakorlatilag a nemzetet érintő katasztrófák következményeinek enyhítésében (kivált, mikor még érintettek is)?! Minden alkalommal te, én és a töbi kisember adakozzon?
Igazad van, lassú a segítség, de mire egy ország beindul, ahhoz idő kell. Az említett 420 ezer sms 84 millió Ft két nap alatt. Mennyi idő kellett volna ahhoz, hogy ezek az úriemberek mondjuk elsőre 500 millát (ismert összvagyonuk 1%-a!) felajánljanak gyorssegélyként? Költői volt a kérdés...
Én erre szerettem volna felhívni a figyelmet ezzel a cikkel.
Nem úgy értettem, hogy nem érdekelnek a felelősök...MOST ÉPPEN EBBEN A PILLANATBAN nem ez a legfontosabb...az első cikkek sohasem arról szólnak, hogy segítsünk. Megtörtént és ez borzasztó és számomra az is, hogy elkezdődik a marcangolás, az ujjal mutogatás, a segítség meg elmarad....
Persze, hogy minden felelőst egy hétig ültetnék az iszapjában és elvenném a vagyonát stb, de én nem erről akartam írni. CSAK segíteni akartam....innen is....

megtekintés Válasz erre: Pitt

Kedves Tamás!

A kérdés az, hogy a kutyus most kiszökött vagy sétáltattam? Ha sétáltattam, akkor a kellő körültekintéssel jártam-e (póráz, szájkosár – „esetleg fog nélkül”) el? Ezt vizsgálják a felelősségemnél! Nyilvánvalóan, ha szándékosan szabadítom rá valakire a kutyámat, mint közvetett tettes felelek a bekövetkezett eredményért (testi sértés vagy emberölés vagy ennek kísérlete). Szándékosság hiányában a tudatos vagy hanyag gondatlanságot fogják vizsgálni, hogy a kutya, hogyan és milyen formában tudott átjutni a kerítésen vagy a kenelen. Mindent megtettem-e annak érdekében, hogy egy esetleges baleset ne következzen be. A jó gazda gondossága kérdéskör vetődik fel, - ha már Pitt-bullról (ez tetszett) beszélünk.
Tételezzük fel, hogy te egy szállítmányozással foglalkozó cég vezetője és tulajdonosa vagy! A céged tulajdonában álló gépjárművek időszakos műszaki vizsgáztatása minden esetben megtörténik, azok közúti közlekedésre alkalmas minősítést kapnak. Hetekkel később a fék meghibásodásából eredően történik egy tragédia. A járművet vezető sofőr nem észlelt a balesetet megelőzően meghibásodást, feléd problémát nem jelezett. Így intézkedni sem tudtál! Felelős vagy?

Írtad, hogy hetekkel korábban készültek képek a szivárgásról. Eddig én úgy hallottam, hogy a katasztrófa előjeleinek nyoma sem volt.

Pitt

Figyú , rendben én egy szállítmányozási cég vezetője vagyok. De, bazmeg itt hét ember meghalt, és 390 embernek nincs hol laknia. Akkor most beszéljünk a tulajdonosok lelki traumájáról?
Tamás

megtekintés Válasz erre: Pitt

A tulajdonosok által felajánlott pénzbeli segítséget inkább tekintenék az emberek jóvátételnek, mint segítségnek.
A felelősség (bűnösség) megállapítása a jogban büntetés kiszabásához szolgál alapul, míg az erkölcs területén viszont elítélést, negatív értékítéletet von maga után. A felelősség az egyén tevékenységének (erkölcsi) és kötelességének viszonya, az egyén lehetőségeinek szempotjából vizsgálva.
A felelősség problémája több kérdést foglal magába; meddig terjednek az egyén cselekvésének határai, felel-e az ember azokért a következményekért, amelyeket külső körülmények befolyásolnak, előre láthatja-e ezeket a következményeket. Jelenleg csak a médiából ismerjük a tények morzsáit, melyekre alapozva felelősöket mi ne nagyon keressünk. A tulajdonosoknak, üzemvezetőknek meg gondolom idejük sem volt arra, hogy bármiféle felajánlásokat tegyenek. Elkezdődött egy vizsgálat (nyomozás), az összes irat lefoglalásra került, megkezdődtek a kihallgatások, a vagyon zárolásra került. Legalább is a cég vagyonára kötelezettséget nem vállalhatnak, a cég tevékenységét felfüggesztették!
Bevallom őszintén, hogy fogalmam sincs, hogy kik a tulajdonosok és mekkora magánvagyonnal rendelkeznek, de a saját vagyonuk nyilvánvalóan meg sem közelíti Sorosét.

Nem egy malomban őrlünk. Te a jogról beszélsz (erről én nem akarok vitatkozni, bár megvan a véleményem), mi többiek pedig az erkölcsről.

Azt pedig, hogy a tulajdonosoknak nem volt idejük felajánlást tenni, ne is említsük: Amerikából Soros Györgynek volt, George Patakinak szintén... :-(

A tulajdonosi körről egy cikk háttéranyagnak: http://www.origo.hu/itthon/20101007-iszapkatasztrofa-a-mal-zrt-tulajdonosai-tolnay-lajos-bakonyi-arpad-petrusz.html

A három tulajdonosnak összesen 56 milliárd forint a vagyona...
(Tudom, nem szabad tőlük sajnálni, és nem várhatjuk el tőlük jog-osan!, hogy ezt feláldozzák, de azért érzékeltetni szerettem volna a nagyságrendeket.)
Kedves Tamás!

A kérdés az, hogy a kutyus most kiszökött vagy sétáltattam? Ha sétáltattam, akkor a kellő körültekintéssel jártam-e (póráz, szájkosár – „esetleg fog nélkül”) el? Ezt vizsgálják a felelősségemnél! Nyilvánvalóan, ha szándékosan szabadítom rá valakire a kutyámat, mint közvetett tettes felelek a bekövetkezett eredményért (testi sértés vagy emberölés vagy ennek kísérlete). Szándékosság hiányában a tudatos vagy hanyag gondatlanságot fogják vizsgálni, hogy a kutya, hogyan és milyen formában tudott átjutni a kerítésen vagy a kenelen. Mindent megtettem-e annak érdekében, hogy egy esetleges baleset ne következzen be. A jó gazda gondossága kérdéskör vetődik fel, - ha már Pitt-bullról (ez tetszett) beszélünk.
Tételezzük fel, hogy te egy szállítmányozással foglalkozó cég vezetője és tulajdonosa vagy! A céged tulajdonában álló gépjárművek időszakos műszaki vizsgáztatása minden esetben megtörténik, azok közúti közlekedésre alkalmas minősítést kapnak. Hetekkel később a fék meghibásodásából eredően történik egy tragédia. A járművet vezető sofőr nem észlelt a balesetet megelőzően meghibásodást, feléd problémát nem jelezett. Így intézkedni sem tudtál! Felelős vagy?

Írtad, hogy hetekkel korábban készültek képek a szivárgásról. Eddig én úgy hallottam, hogy a katasztrófa előjeleinek nyoma sem volt.

Pitt
Sziasztok!
Elgondolkodtató amit matyómacsó ír!
Belegondolok a saját vállalkozásomba és tudom, hogy egy tisztességes cég mit tesz. Az én vállalkozásom egy kockázatos üzem -talán nem, mint a tározó-, az éves árbevételem (nem nyereség) 50%!!!!!!!!!!!!!!!!! -ára van felelősségbiztosítva! Elárulom az én biztosításom pont akkora, mint a fentnevezett cégé:-( 10MFt (Ez évi ~25-50eFt befizetés).
Pitt, akkor megvan kit kell lecsukni!!! Szerintem nem a gátőrt!
Üdv:
Pinokkió

megtekintés Válasz erre: Pitt

A tulajdonosok által felajánlott pénzbeli segítséget inkább tekintenék az emberek jóvátételnek, mint segítségnek.
A felelősség (bűnösség) megállapítása a jogban büntetés kiszabásához szolgál alapul, míg az erkölcs területén viszont elítélést, negatív értékítéletet von maga után. A felelősség az egyén tevékenységének (erkölcsi) és kötelességének viszonya, az egyén lehetőségeinek szempotjából vizsgálva.
A felelősség problémája több kérdést foglal magába; meddig terjednek az egyén cselekvésének határai, felel-e az ember azokért a következményekért, amelyeket külső körülmények befolyásolnak, előre láthatja-e ezeket a következményeket. Jelenleg csak a médiából ismerjük a tények morzsáit, melyekre alapozva felelősöket mi ne nagyon keressünk. A tulajdonosoknak, üzemvezetőknek meg gondolom idejük sem volt arra, hogy bármiféle felajánlásokat tegyenek. Elkezdődött egy vizsgálat (nyomozás), az összes irat lefoglalásra került, megkezdődtek a kihallgatások, a vagyon zárolásra került. Legalább is a cég vagyonára kötelezettséget nem vállalhatnak, a cég tevékenységét felfüggesztették!
Bevallom őszintén, hogy fogalmam sincs, hogy kik a tulajdonosok és mekkora magánvagyonnal rendelkeznek, de a saját vagyonuk nyilvánvalóan meg sem közelíti Sorosét.

Kedves Pitt!
Nem értek veled egyet. De nagyon nem. Az oroszok hajdanán azt mondták, a cár atyuska jó ember, csak gonoszak a tanácsadói.
„Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. ajkai timföldgyárának cégvezetője a katasztrófa után azt nyilatkozta, hogy a vörösiszap-tározó gátja az erő szimbóluma volt, és a bekövetkezett esemény ellentmond a fizika törvényeinek.”
Ezt csak elöljáróban. Egy ilyen bunkótól mit várhatunk.
Szóval, a felelősségről csak annyit: A világ minden táján ilyen esetekben legelőször a cégvezetőket csukják le. Néhol ki is végzik. Szerinted azok hülyék?
De a magyar ért a legjobban ahhoz, hogy szétterítse a felelősséget. Először csak ezeknek az embereknek az anyagi hátterét vizsgáljuk meg. Mindegyik már gyermekkorában is potenciális Mozart volt. Aztán hirtelen, a gengszterváltás után milliárdosok lettek. Tehetséges emberek? Szerinted hány embert kellett eltaposniuk, kizsákmányolniuk, semmibe venni, hogy ezt elérjék? Hány segget kellett kinyalniuk?
Na de vegyünk egy példát. Képzeld el, hogy neked van egy kutyád. Történetesen Pitt-bull, csak hogy érezd a törődést. A te kis kutyusod kiszökik az utcára, és megharap egy embert. Kit fognak elítélni, ki a felelős? Várj, mondom helyetted. A szakember, az állatorvos, akinél évente megjelent a kutya oltásra. Ő azért, mert már régen ki kellett volna az összes fogát húznia, hogy ne tudjon harapni. A lakatos, aki csinálta a kerítést, mert ki tudott szökni a kutya. Az áldozat pedig azért, mert minek lófrál munkaidőben az utcán. Te csak sétáltattad a kutyust, és olyan aranyos.
Mi bajod lehet?
Nem kell ezzel a prejudikálós maszlaggal előjönni. Meg persze majd a hatóságok, és ilyesmi. Felajánlottak ezek kétszázezer eurót, persze a cég vagyonából. (adómentesen) a károk enyhítésére. Nevetséges. Már a tragédia előtt hetekkel készültek olyan fotók, hogy szivárog a tározó. Gondolom, akkoriban a szakemberek nem voltak térerőben.
Tamás
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: