újabb események régebbi események további események
14:01
GregorywrarD regisztrált a weboldalra
13:19
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
13:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Emlékezek

Látogatók száma: 53

Tamási Áron emlékére

Tamási Áron

"Törzsében székely volt, fia Hunniának
Hűséges szolgája bomlott századának"

... áll Farkaslakán, a templomkertben felállított sírkövén.
Igazi, vérbeli népi író, kiben a Hargita lábánál nyüzsgő székelység bohókás, de minden csapásra szívós vére pezseg. S írásai pezsdítik máig hovatartozás-megmaradás nemzedékek mérföldkövein túl, áthidalva időt, rajzolt és láthatatlan határokat.
Meghurcolta az élet, világjáró csizmát kellett húznia, hogy hányattatásait széthordja a nagyvilágba. De hangja bárhonnan visszacsengett, s az erdélyi tájak adtak igazi zengést szavainak. Még Amerikából is hazanézett tolla (Szász Tamás a pogány). Tematikája mindig az otthoni bolondozás, a nép mókás játékai (népszínművekben), szokásai súlya alatt formálódik. (Lélekvándorlás)
Idegenbe önnön sorsa vezeti. Híres megállapítása: "azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne", mintegy életcélként kíséri úton, életben, papíron. Ő kereste, talán a szavak íze is másképp rajzolódik a papíron, ha messze a hon. Ma sem tudni, vajon ő megtalálta-e bolyongásai alatt válaszát kérdésére.
Aligha!
Pályáját két háború edzette, kivándorlási kényszer taszította, szinte követte hősét: Ábelt. Vagy talán Ábel unszolta, küldte keresni a választ, s csak mellé szegődött?
Nem tudott lehiggadni politikai életében sem, mely nem a rászabott ing volt.
Csak írta - hagyatékul ránk - szép novelláit, regényeit. Nagy csokor színművet is kínál, melyekben élőn maradt meg a székelyek furfangos észjárása, a szép viselet, a fadöntők kérges kézfogásának szorítása.
Rendszerek árnyéka késztette hallgatásra, majd rendszerek tüntették ki fényes díjakkal. Volt elnöke írók szövetségének, és volt kidobott akadémiai levelezőtag.
Volt...
Én, most nem az író életrajzát szántam ide közszemlére adni. Azt már mindenki ismeri. Az utat, melyet elfogult szemeimmel, talán csak én látok, melyen most is indulni vélem őt. Indul keresni nemes válaszát, lehetetlen kérdésére.
Állok a sírköve előtt, halálának 45. évfordulója közeledtével (május 27.), s tudom ő már megtalálta otthonát a világban.
Tamási Áron nem a Szervátiusz szobor alatt nyugszik.
Tamási Áron él, azért, hogy mindnyájunkban otthon legyen.
Emlékezzünk!

A cikket írta: Gyuri

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Szia Gyuri!
Köszönöm a szép sorokat. Eszembe juttattad egykori utamat Székelyföldre.
Üdv,
Pinokkió

megtekintés Válasz erre: Gyuri

Hatalmas tévedés részemről.Tamási valóban 45 éve halt meg.Nagy baki olyan részéről,aki róla akar írni.
Elnézéseteket kérem.
Köszönöm Tamás a Figyelmeztetést.

Gyuri

Kedves Gyuri!

Sohasem szégyen bevallani a tévedésünket. A szégyen az, ha valaki nem tudja ki volt Tamási Áron.
Én is elnézést kérek. :-)
Annyi pótolni valóm lenne, hogy inkább el sem kezdem. :-)

Puszi,
Éva
Hatalmas tévedés részemről.Tamási valóban 45 éve halt meg.Nagy baki olyan részéről,aki róla akar írni.
Elnézéseteket kérem.
Köszönöm Tamás a Figyelmeztetést.

Gyuri
 
Kedves Gyuri!

Nem véletlen, hogy mindketten pont őt idézzük. Nem rá szokták mondani, hogy írófejedelem, mert hiszen nem voltak soha allűrjei. Ő csak írta a szép regényeit, novelláit. Nálam hozzá fogható, csak Nyírő József volt.
Köszönöm a megemlékezést.
Még valamit , de csak halkan. 45 éve halt meg Tamási Áron.

Tamás
Szia !

Nagyon klassz a megemlékezésed, mert nem száraz adatok, hanem emberi emlékek.Mindannyian addig élünk, míg valakiben emlékünk felvillan. A lépteink nyoma az mely őriz bennünket, s a rólunk szóló krónika. A száraz tudomány olvasható a tankönyvekben, de a lélek üzenete, s az emberek emlékezet az, mi fenntartja a nagy elődök emlékét, s nem hagyja elveszni a világ forgatagában. Üdv Éva.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: