újabb események régebbi események további események
16:54
Promotionantaf regisztrált a weboldalra
16:36
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:01
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Áprilisi fagyok

2024. április 21.

Vissza a naplóhoz

1. rész

Ilyen szeszélyes még sohasem volt az április, mint az idén, amikor a fagy elvitte a gyümölcstermést. Barackszedésre már nem kell számítania Bartus Imrének, összes reménye a fólia alatti kis kertészetében van, melyben nem állította le a fűtést, így paprikából és paradicsomból, retekből, meg a palántákból kell kiárulnia annyit, amennyit csak tud.
Reggel négy óra óta dolgozgat a kertben, sajog a dereka, elfáradt, pedig ma hosszú napja lesz, mert ballag az érettségi előtt álló nagyfia, akinek még négy évvel ezelőtt megígérte, ha jó tanuló lesz, autót ajándékoz neki. Látta Danika tekintetén, hogy hitte is, nem is nagyvonalú felajánlását, de ma meggyőződhet róla, hogy nem a levegőbe beszélt.
Amint kiderült a ballagás időpontja, azonnal közölte a főnökével, hogy aznap szabadságra megy. Kiderült, szombatra esik a nagy esemény, mégis kivette a pénteket, és feleségében is tudatosította, hogy azon a két napon ne számítson rá. Jó asszony Julcsi, nem lehet panasza rá, gondoskodó feleség és anya, kiválóan neveli két közös gyermeküket. Egyetlen hibája, hogy képtelen volt jó kapcsolatot kialakítani Danikával, Imre első házasságából származó fiával, ezért elmaradozott a gyerek, nem szívesen jött hozzájuk, inkább a megyeszékhelyen találkozgatott az apjával, főleg azóta, hogy középiskolás és kollégista lett.
Kiegyenesedik Imre, megropogtatja a derekát, és rágyújt, mielőtt bemenne a házba. Innen a kertből nézvést is impozáns a családi házuk, melyet egy örökölt ingatlan árából vettek, felújították és büszke arra, hogy a falu egyik legszebb háza lett, ami elvárható egy építészmérnöktől.
A szürke égen esőfelhők gomolyognak, hűvös az idő, és úgy elbújt a nap, mintha lusta ember módjára, felhő paplan alatt estig szunyókálna.
Rá is ráférne néhány nap pihenés, kiszállni a hétköznapok mókuskerekéből, elmehetnének családostul egy hosszú hétvére valamelyik vidéki wellness szállodába, melyet élveznének a gyerekek is, az ötéves Lencsike és a kilencéves Lórika. A jövő hónapban sort kerítenek rá, akkor lesz Julcsi harmincéves, és ez lesz a születésnapi ajándéka. Két napja az interneten lekötötte a szállást, visszaigazolást is kapott az előleg befizetéséről. Nem panaszkodhat, negyvenhat évesen boldog házasságban él, három egészséges gyermek édesapja, stabil a munkahelye, és valamicskét a kert is jövedelmez.
Az erre rendszeresített fém dobozban elnyomja a csikket és határozott léptekkel elindul a ház felé. Meglepetésére Julcsi már a konyhában sertepertél, reggelit készít, kávét főz, a nappaliban pedig ott van kikészítve az ünnepi öltönye, inge, nyakkendője, nehogy valamelyik hétköznapi ruhájában induljon útnak.
- Korán keltél, Imrus! – lép hozzá a felesége és átöleli a nyakát. – Nem gondoltad meg magad? Szívesen veled mennénk a gyerekekkel, végül is a testvérük ballag.
- Nem kell fáradnotok, szívem, legkésőbb egy órára itt leszek. Pihenjenek a gyerekek, neked is hosszú heted volt.
- Ahogyan akarod. Hanem a virágért ne felejts el bemenni Hudáknéhoz, megrendeltem még a hét elején.
Hű, ezt el is felejtette, márpedig a kocsit fél kilencig át kell venni és Garaboly Jóska barátja viszi fel a gimnáziumig.
Puszit ad neje homlokára:
- Ideje készülődnöm.
Fél óráig szöszmötöl a fürdőszobában, s mire frissen borotválva, üdén előkerül, már asztalon a kiadós reggelije, melyet egy szál fürdőköpenyben percek alatt eltüntet.
- Nagyon finom volt, köszönöm, szívem!
A nyakkendőjét köti, amikor megáll előtte a kisfia:
- Veled mehetek, Apa?
Lórika meleg barna szemében ott látja a kétségbeesett könyörgést.
- Sietek, kisfiam, majd legközelebb magammal viszlek.
- De, Apa! Danika csak egyszer ballag!
Konkrét ténnyel nem lehet vitatkozni, azért próbálkozik a lehetetlennel, bár tudja, hogy vesztésre áll:
- Elkészülsz húsz perc alatt?
- Még hamarabb is! – derül fel a gyerek arca és siet a fürdőszobába, fogat mosni, mosdani, mert neki is érdeke, hogy mielőbb induljanak.
Julcsi szó nélkül hozza Lórika ruháját, legszívesebben felöltöztetné, de ahhoz már nagyfiú, inkább szendvicset készít neki, amit majd útközben megeszik, mert férje láthatóan eléggé türelmetlen. Nem sejti, hogy amit türelmetlenségnek vél, az nem más, mint düh, amit Imre a lebukás miatt érez. Lórika miatt nem titkolhatja el családja előtt Danika érettségi ajándékát, ám mire kisfia elkészül, addigra elszáll a dühe. Talán még jobb is így, nem szeret titkolózni, és ha jobban belegondol, nem is tudja, miért nem mondta el Julcsinak az autóvásárlást.
Dorombol a tízéves metálszürke Honda motorja, kezes jószág, még sohasem hagyta cserben a gazdáját. Először a virágért mennek, nem kell becsengetni, mert nyitva Hudákné aprócska virágboltja, elvégre a ballagás miatt érdemes szombat reggel is kinyitni. Látja Imre, mennyire tetszik Lórikának a szép csokor, és biztatja, hogy tegye maga mellé a hátsó ülésre, és ha akarja, akkor átadhatja a bátyjának.
Útrakész Garaboly Jóska, kellőképpen kiöltözött, elvégre ez a főpróba, mert jövőre ballag a lánya. Lóri szendvicsét majszolva azon töri a fejér, miért megy velük Jóska bácsi, amikor apja még őt sem akarta magával hozni, ám kimondatlan kérdésére gyorsan megkapja a választ, amikor a megyeszékhely szélén megállnak egy autókereskedésnél, és magára hagyják a kocsiban. A bátyjának szánt fehér Suzukit Jóska bácsi vezeti, árnyékként követi őket.
- Tudod, Lórikám, megígértem Daninak, ha jól tanul, érettségire kap tőlem egy kocsit. Ünnepélyesen megígérem, hogy te is kapsz.
A szélvédő közepén lévő visszapillantó tükörben látja az apja arcát, és nem kétséges számára, hogy apja komolyan gondolja, amit mond.
- Lencsi is kap? – kérdezi, mert a húga se maradjon ki a sorból.
- Természetesen, kisfiam! – jön azonnal a válasz.
Percekig csendben vannak. Lóri elmélyülten figyeli a mellettük suhanó tájat. Tíz év múlva lesz egy kocsija! Legszívesebben felhívná az anyját, hogy eldicsekedjen vele, de nincs mobilja, ehhez ragaszkodnak a szülei, különösen az édesanyja, aki szerint káros lenne az egészségére és egyébként is, ott a számítógép, és tanulás után a Skype-on azzal beszél, akivel csak akar. Nem köti az orrukra, de legtöbbször Danival beszélget, aki nem csupán féltestvére, hanem egyben a példaképe is. Tudja, hogy bátyja orvosnak készül, három egyetemre jelentkezett, és számára nem kétséges, hogy mire ő maga is leérettségizik, addigra Daniból orvos lesz.
Hátranéz, Jóska bácsi jön utánuk a Suzukival. Kár, hogy fehér a színe, nem olyan fiús. De még mindig jobb, mintha piros lenne.
Folyt.köv.

(A cikksorozat további részei az oldalon megtalálhatóak!)

- Yolla -

A bejegyzést írta: Tündér

Hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: