újabb események régebbi események további események
14:01
GregorywrarD regisztrált a weboldalra
13:19
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
13:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Augusztus 20!

2011. augusztus 20.

Vissza a naplóhoz

Ma kettős ünnepet tartunk itt a Tündérbirodalomban.

Az első, ma van országunk nemzeti és állami ünnepe – I. István király temetésének és szentté avatásának évfordulója, Szent István király és az Új Kenyér ünnepe.

István király verses históriája

(Officium S. Stephani Regis Hungariae)
Weöres Sándor fordítása

"Ím eljött az áldott új nap
zengő üdvös ünnepe
szent királyunk-Istvánunknak!
Míg tart e világ heve,
örvendjen, ki őáltala
lőn Urunk örököse
s érdeméből nyeri vala,
hogy a mennynek részese ..."

A tartárjárást követő reménységesebb időkben keletkezett, latin nyelvű himnusz-krónikás ének magasztalta így Szent Istvánt.István királyunk sírját 1038. augusztus 20-án - szentté avatásakor - nyitották fel a székesfehérvári bazilikában, s az egyház azóta is ezt a dátumot tartja ünnepként. Mindazonáltal attól fogva, hogy 1818-ban Ferenc császár megengedte Szent István Budán őrzött kézereklyéjének a budai Várhegyen történő ünnepélyes körülhordozását, messze földön híressé váltak a budai István-napok.

Ez az esemény terebélyesedett a XVIII. század végén országos méretűvé. Ezeken az ünnepnapokon az ünnepi asztal ékessége volt az új lisztből készült kenyér, s az aratók mulatságát még inkább színesítette a nyáron névnapjukat tartó Istvánok ünnepe is!

István király törvényeivel a keresztény tanításokat az állam minden alattvalójára kötelezővé tette. Nevéhez tíz egyházmegye megszervezése kötődik, ezek élén érsek, illetve püspök állt. A keresztény tanítás a királyság legszilárdabb bázisává, a megtelepült társadalom mindennapi életének megtartó erejévé vált. A kitűnő hadviselő és belső ellenfelein győzedelmeskedő, erőskezű uralkodó 1038-ban ­a történészek becslése szerint ­63 éves korában hunyt el.

45 esztendővel később VII. Gergely pápa Istvánt és fiát: Imre herceget, a szentek sorába iktatta. A magyar nép erre az időpontra ­1083. augusztus 20-ára ­évszázadok óta kegyelettel emlékezik. Államalapító Szent István ünnepe, amely a hagyomány szerint egyben az új kenyér napja ­ nemzeti ünnep. Az Országgyűlés döntése értelmében 1991-től augusztus 20-a a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe is.

Forrásanyag: http://web.axelero.hu/iskolaor/m_peter/tortenet1.html

***

Egy másik, ennél apróbb ünnep a mi kis közösségünknek, hogy a mai nap (lezárás: 2011. augusztus 20. 24:00 órakor; döntés: szeptember 05-én) zárjuk le a Feleségek.hu erotika és romantika írói pályázatát!
Ezúton is szeretnénk megköszönni a pályázóknak, hogy éltek a lehetőséggel és megtisztelték az oldalunkat és minket a bizalmukkal, és így sok szép írás érkezett be hozzánk!

Nagy segítség lenne nekünk, ha minél többen hozzászólnátok a versenyre nevezett írásokhoz, ezzel megkönnyítve a zsűri döntését! Tudjuk, hogy ez kemény munka, hiszen rengetek írás érkezett be még az utolsó napokban is, épp ezért nagyra értékeljük és hálásak vagyunk a segítségetekért!
A heti körlevelünkben még felhívtuk a figyelmeteket pár apróságra, például, hogy ha valaki szeretne, részt vehet a zsűriben is (jelentkezzetek nálam!). A feltételeket a levélben megtaláljátok; ha valaki segíteni szeretne vagy kérdése van, szívesen válaszolok neki!
Köszönjük még egyszer a Pályázóinknak a remek írásokat és az olvasóknak a hozzászólásaikat, pontjaikat és "lájkolásaitokat"!

Kérjük a cikkek anonimitásának megőrzését (a pályázat kiértékeléséig) a kiírás értelmében és a közönségszavazatok "tisztaságának" érdekében!

Az összes pályázatot itt találhatjátok összegyűjtve: http://www.felesegek.hu/palyazati-cikkek/

Pussz, Tündér
Video: youtube.com
Kép: Internet

A bejegyzést írta: Tündér

Hozzászólások

időrendi sorrend

Húúú! Még 1 eszembe jutott...
Ha valaki kritizál egy írást, ha kérhetem, ne "ítéletet" hozzon (főleg ne indulatból) -ha lehetséges-, hanem magyarázzon! Azzal segít az íróknak, és a pályázati zsűrinek is.
Üdv, Pinokkió

* Más külső oldalakon panaszkodnak ránk, hogy össze-vissza kritizálunk:-(((
Segítség a jó kritikához: http://www.doksi.hu/ehogyan.php

megtekintés Válasz erre: Bianka

Az, de én 20-án sem kaptam körlevélkét:D.

Az utolsó hivatalos üzenet tőlünk, ha nincs nálad letiltva. :)

Pussz! Tündér

* Küldj egy rendes e-mail címet és neked még 1x elküldöm:-)

megtekintés Válasz erre: Tündér

Szia Bia!
Az írás a múlthéten íródott, augusztus 20-án.
De tudom, az idő relatív;-)
Pussz,
Tündér

Az, de én 20-án sem kaptam körlevélkét:D.
Hsz-elek, pontozok ezerrel ;)
Pussz, Zsizsik

megtekintés Válasz erre: Bianka

Heti körlevél? :)

Szia Bia!
Az írás a múlthéten íródott, augusztus 20-án.
De tudom, az idő relatív;-)
Pussz,
Tündér
Heti körlevél? :)
Sziasztok!
Én is örülök a sok pályázónak! Sokat olvastam tőletek! Nem is gondoltam volna, hogy ennyire sokszínű kis csapatunk van... Gratulálok nektek! :-)
Üdv,
Pinokkió
Örülök, hogy sokan pályáztak, két kalappal mindenkinek!

Szép napot kívánok Orsolya
Kedves Tündér!

Mi is ünneplünk. Végre itthon van az öcsém. :) Ma összejön a kis-nagy család.

Sok sikert a pályázóknak!

Puszik! Virág
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: