újabb események régebbi események további események
19:25
Tündér módosította a naplóbejegyzését
15:11
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
09:29
Marthagualf regisztrált a weboldalra
15:20
RaymondUnisa regisztrált a weboldalra

Születésnaposok

2012. február 5.

Vissza a naplóhoz

Kisfaludy Károly

1788. február 5- én született magyar író, költő, drámaíró, festő († 1830. november 21.)

A család legkisebb gyermekeként, Kisfaludy Sándor író öccseként, láttam meg a napvilágot. Anyja a szülés következtében másnap meghalt, és a fiú tíz évvel idősebb testvére, Teréz gondozása alá került, akihez állandó szeretettel és hálával fordult. 1799-ben Győrbe ment a bencések gimnáziumába, hol eleinte szorgalmas volt, de csakhamar elhanyagolta a tanulást, és a heves, dacos fiú egyszer az őt dorgáló tanára elé dobta tintatartóját, ezért megbuktatták.

A szigorú apa ekkor kivette az iskolából, és a Győrött éppen megnyílt katonai nevelőintézetbe adta. Innen egy év múlva - 1804-ben - Pestre került, ahol október 1-jén, mint kadét katonának állt. Küzdött a Napóleon elleni csatákban és részt vett a Caldierónál kivívott győzelemben. 1806-ban a Szerémségben határőrzésre volt kirendelve. 1809. február 16-án alhadnaggyá léptették elő, ezredével Jellasich hadosztályánál Münchenben állomásozott; május 25-én Leobennél harcolt és fogságba került, de szerencsésen megszökött, hadosztályához visszamenekült, és még azon év augusztus 23-án főhadnaggyá léptették elő. 1805 körül szerelmes lett egy elszegényedett özvegyasszony lányába. Ezt apja ellenezte, hát ő kilépett a hadseregből és vándorútra indult. Először nővéréhez látogatott el, aztán Bécsbe készült, közben bátyjához betért Sümegre, majd Bécsben rajzolni tanult, majd Pestre utazott. Szerelme hiába ment férjhez, apjával a viszony nem rendeződött, de ő festészetből próbálta fenntartani magát. Később Itáliába utazott, aztán újra hazatért és írogatni kezdett. 1820-ra már 16 kész színdarabja volt, melyeket egy színtársulatnak előadásra bocsátott. Pesten is elkezdték játszani darabjait. Viszonylag rendeződött anyagi helyzete ezzel. Itt megismerkedett Kazinczy nyelvújításával és hű követője lett.

Ekkor már az irodalmi élet szervezőjeként a kor jeleseivel és az ifjabb nemzedékkel is az új szépirodalmi közlönye köré gyűltek. (Aurora társaság) Később megismerkedett Széchenyivel akinek törekvései mély hatással voltak rá. 1830- ban Széchenyi megalapította a Magyar Gazdasági Egyesületet és Kisfaludyt ennek titkárává tette, ám ekkor már beteg volt. Ez év végén nővére halálhírét kapva végképp megtört. A Magyar Tudományos Akadémia éppen 1830. november 17-én megalakult Pozsonyban és a nyelvtudományi osztályba őt választották meg helybeli első rendes tagnak. Ennek hírét már nem kapta meg, mert november 21-én vasárnap délután Váci utcai lakásán meghalt. Emlékezetére alakult 1836-ban a Kisfaludy Társaság, amely mindig halála utáni vasárnap tartotta közgyűlését.

Néhány irodalmi műve:

- A tatárok Magyarországon (1809, majd 1811 dráma)
- Aurora (1820-tól, zsebkönyv, évkönyv)
- A vérpohár (1822, elbeszélés)
- Tollagi Jónás Pesten (1822, elbeszélés)
- Barátság és szerelem (1822, elbeszélés)
- Mit csinál a gólya? (1823, elbeszélés)
- Mohács (1824, elégia)
- Mátyás diák (1825, vígjáték)
- Szeget szeggel (1827, vígjáték)
- Csák Máté (1830, tragédia)

Néhány festménye:

- Ivóban
- László király a cserhalmi ütközetben (1826-30)
- Éjjeli szélvész (1820-as évek)
- Tengeri vész (1820-as évek)

Köszönjük Kisfaludy Károlynak az irodalmi életben tett lépéseit és munkásságát!

Minden ma ünneplőnek Boldog Születésnapot!

Kép: internet
Infó: wikipédia

Ma Máté Pétertől hoztam egy dalt a videóink között találjátok.

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Tündér

Nagyon köszönjük Xaide!

Pussz, Tündér

Puszi
Xaide

megtekintés Válasz erre: Pumukli56

Az előbb honfoglalóztam a neten és pont ez a kérdés volt benne. Mikor született Kisfaludy Károly. Na persze hogy tudtam. Hála neked.

Már volt értelme elolvasnod! :)) Sosem tudni mikor lehet szükséged arra, amit megtudsz.
Köszi
Xaide
Az előbb honfoglalóztam a neten és pont ez a kérdés volt benne. Mikor született Kisfaludy Károly. Na persze hogy tudtam. Hála neked.
Nagyon köszönjük Xaide!

Pussz, Tündér
Ez is nagyon tanulságos volt. Köszi.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: