újabb események régebbi események további események
19:25
Tündér módosította a naplóbejegyzését
15:11
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
09:29
Marthagualf regisztrált a weboldalra
15:20
RaymondUnisa regisztrált a weboldalra

Születésnaposok

2012. február 17.

Vissza a naplóhoz

Peterdi Pál

1925. február 17- én született ( eredeti neve: Pohlencz Pál) magyar sportoló, edző, sportújságíró, humorista, író († 2000. november 20.)

Fiatalon a Magyar Athletikai Club úszójaként, vízilabdásaként kötötte össze életét a sporttal. 1948-ban az óbudai III. kerületi Torna és Vívó Egylet vízilabdaedzője, majd úszóedző lett, 1963-67 között az öttusa-válogatott felkészítésében dolgozott sikeresen. A sportolás és az egészséges életmód lelkes szószólója volt, a tenisz mellett a futás is kedvelt sportjai közé tartozott. Nevéhez fűződik a kocogómozgalom hazai elindítása is.

Sportújságíróként a Népsport, a Képes Sport és a Labdarúgás munkatársaként mutatkozott be. Humorral, egyedi stílusban írt műveivel később szélesebb közönség elé is kilépett. Emellett állandó szerzőként jelentkezett karcolatokkal, humoreszkekkel a rendszerváltás előtti idők kedvelt szatirikus hetilapjában, a Ludas Matyiban, valamint a Rádiókabaréban.

Kulturális érdemeit 1983-ban Karinthy-gyűrűvel, újságírói munkásságát 1984-ben Rózsa Ferenc-díjjal, 1989-ben Erzsébet-díjjal, 1994-ben Aranytoll díjjal ismerték el, és ugyanebben az évben Ezüstgerely életműdíjjal honorálták kiemelkedő szakmai tevékenységét. A kerület kulturális és sportéletében kifejtett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként, 2001-ben Óbuda-Békásmegyer – posztumusz – díszpolgári címét adományozták neki.

- Ezzel a hozzá kötődő szlogenjével is a testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet: „A láb mindig kéznél van!”
- A Ludas Matyiban állandó, ismert rovata volt „Tücsök és Bogár” néven, amelyben az olvasók által lefotózott és beküldött, nyelvi hibás vagy groteszk utcai vagy termékfeliratokat ironikus kommentárokkal kiegészítve adta közre. Ebből ízelítőt láthattunk a Szeszélyes Évszakok című műsorban, előfutára volt a mindennapok furcsaságait a közönség bevonásával kifigurázó humoros műfajoknak.

Köszönjük Peterdi Pálnak a sportra való nevelést és feledhetetlen humorbombáit!

Minden ma ünneplőnek Boldog Születésnapot!

Kép: internet
Infó:wikipédia

Egy másik születésnapostól hoztam videót ma, Ő Eperjes Károly, isten éltesse őt is!

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

 
Köszönöm
Xaide
Köszönjük szépen Xaide!

A tücsök és bogár tényleg jó volt! :)

Pussz, Tündér
Úgy legyen.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: