újabb események régebbi események további események
15:19
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
14:29
DlYqhrRSVfi regisztrált a weboldalra

Születésnaposok

2012. február 20.

Vissza a naplóhoz

Munkácsy Mihály

1844. február 20. ( született Lieb Mihály, Munkácson) magyar festőművész († 1900.május 1.)

Munkácsy mélyről küzdötte fel magát, az asztaloslegényből híres festő lett, aki hatalmas méretű vásznaival az egész világot meghódította.
Miután keserves inasévei leteltek, 1858. május 2-án szabadult fel. Ugyanez év novemberében Aradra ment, ahol Albrecht Ferdinánd műhelyében volt segéd, s koplalás és nyomor között tengődött. 1865 első felében Bécsben, a Képzőművészeti Akadémián tanult. Aztán szinte bejárta az országot, tanult Békéscsabán, Aradon, Gerendáson, Düsseldorfban, Münchenben.

1870 telén kiállította Siralomház című festményét Düsseldorfban, amely rögtön megtetszett a párizsi Salonnak, így Munkácsy 2000 tallérért eladta nekik. A festményt Párizsban 1870 tavaszán rengetegen látták, aranyéremmel tüntették ki. Ekkor Párizsba ment és műtermet rendezett ott be. 1873-ban öt műve szerepelt a bécsi világkiállításon; barátjával, Paál Lászlóval Barbizonba utazott; az év végén elfoglalta új, igen előkelő műtermét. Nem tartozott a barbizoni iskolához, de szívesen festett Barbizonban.
1874. augusztus 5-én házasságot kötött az 1873-ban elhunyt De Marches báró özvegyével. A Kolpachról induló, a többek között Bázelt, Genfet, Freiburgot, Milánót, Velencét, Bécset és Pestet érintő nászút egyik állomása Békéscsaba volt, ahol újabb műtermet rendezett be.
Egyre romló idegállapota mellett a kor legnagyobb „szociológusa” is volt egyben, az európai és a magyar társadalom falusi és városi közösségeinek kiváló ismerője. Tanulmányozta és nagy műgonddal lefestette a sorsukba beletalált embereket. Európai, keresztény és magyar polgár volt egy személyben és zseniális tehetségű festő, de ahhoz, hogy hatalmas méretű életművét létrehozza, nagy szorgalom, megfeszített szellemi és fizikai munka szükségeltetett. Romantikusan realista festő volt, aki mindig invenciókkal teli munkákat alkotott. Nagy méretű vásznain készíti el kompozícióit gazdag embertípusokkal, eszköztárakkal mintegy előrevetítve a 20. századi karakterszínészekkel, számos statisztával és pazar díszlet anyaggal dolgozó, gazdag kiállítású színes széles vásznú filmek világát.

Idegállapota miatt először Baden-Badenba, 1897-ben az endenichi szanatóriumba szállították. 1900. május 1-jén halt meg, majd örök nyugalomra a Kerepesi temetőben helyezték.

Leghíresebb alkotásai (a teljesség igénye nélkül) :

Zálogház
Siralomház
Ecce Homo
Krisztus Pilátus előtt
Golgota
Honfoglalás

Köszönjük Munkácsi Mihálynak, hogy a magyarságot világhírűvé tette munkáival!

Kép: intenet
Infó: wikipédia

Minden ma ünneplőnek Boldog Születésnapot.

Ma is hoztam egy videót a szülinapos Ibrahim Ferrer kubai zenész (Buena Vista Social Club) tiszteletére.

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

 
Köszi
Xaide
Köszi.
Nagyon köszönjük Xaide!

Pussz, Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: